Predstavnički dom
58

Bura na sjednici: Zatraženo da se u salama Parlamenta BiH istaknu zastave RS-a

Piše: Er. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zatraženo je da se u salama Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH istakne i zastava bh. entiteta Republika Srpska.

Zastupnik DNS-a Borislav Bojić obratio se parlamentarcima u okviru rasprave o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o zastavi BiH čiji je predlagač zastupnik Saša Magazinović. On je zatražio da se u salama državnog organa istakne i zastava Republike Srpske.

Dodao je da se u sali Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH trebaju postaviti i zastave entiteta FBiH i Brčko distrikta BiH jer je BiH sastavljena od dva entiteta.

"Mi smo zastupnici koji dolaze iz RS-a i nema nijedan razlog da ne zahtjevamo da u Parlamentarnoj skupštini BiH stoji i zastava Republike Srpske“, kazao je Bojić.

"Vraćanje u realne okvire"

Svoju inicijativu nazvao je "vraćanjem u realne okvire“ podsjećajući da je BiH jedina zemlja u kojoj se ustavni sud očitovao o nacionalnim simbolima kao što se Ustavni sud BiH očitovao o zastavi RS-a.

Državni parlamentarci reagovali su na inicijativu zastupnika DNS-a Borislava Bojića da se u zgradi Parlamentarne skupštine BiH istakne zastava bh. entiteta Republika Srpska.

Zastupnik Nezavisnog bloka Salko Sokolović rekao je da BiH nije sastavljena od dva entiteta već jedinstven prostor u kojem egzistiraju entiteti, distrikt, kantoni i općine.

Reagovao je i zastupnik Damir Arnaut koji je Bojiću poručio da pročita tekst postojećeg zakona koji kaže da je obavezno isticanje zastave BiH na državnim institucijama i da se druge zastave u BiH neće isticati sa zastavom BiH.

Zastupnik Zaim Backović rekao je da je Dejtonskim mirovnim sporazumom definisano unutrašnje uređenje i privremene institucije do konačnog sprovođenja mirovnog sporazuma te da je zastava BiH, zvanični simbol države BiH. Njemu je zasmetalo što je zastupnik DNS-a Borislav Bojić kazao kako je zastava BiH nametnuta.

"Ne može se govoriti o nametnutom. To je službena zastava definisana zakonom koji je objavljen u Službenom listu BiH. Ako ovako nastavimo onda ćemo uskoro imati da je sve nametnuto pa i Parlamentarna skupština BiH“, kazao je Backović.

Zastupnik SNSD-a Nikola Špirića rekao je kako mu se čini da su se zastupnici posvetili temama na osnovu kojih mogu ubirati političke poene. Rekao je da je za njega mnogo važnije pitanje granice jer BiH u praksi nije jedinstveni ekonomski, a ni politički prostor.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o zastavi BiH

"Zašto bi nam smetalo da u sredini sale imamo zastavu bh. entiteta. Vratimo se ekonomskim temama, nemojte ovim da se bavim pred izbore“, rekao je Špirić.

Šef Kluba zastupnika SBB-a Mirsad Isaković rekao je da mu nije uopće jasno kako su se parlamentarci doveli do rasprave o jedinstvenom političkom prostoru na tački dnevnog reda koja glasi Prijedlog zakona o dopuni Zakona o zastavi BiH.

Riječ je uzeo i Borislav Bojić koji je pročitao odredbe Ustava BiH u kojem piše da se BiH sastoji od dva entiteta. On je rekao da zastava treba predstavljati konstitutivne narode te da on nije tražio da se zastava postavi na zgradi Parlamentarne skupštine BiH već u salama Zastupničkog doma i Doma naroda PSBiH.

"Time nećemo osporavati ni BiH, ali se neće osporavati ni Republika Srpska“, kazao je Bojić.

Zastupnik Saša Magazinović tražio je od Kolegija Zastupničkog doma PSBiH da raspravu usmjeri u pravom smjeru, odnosno na tačku dnevnog reda. I on je ocijenio kako je Bojićev prijedlog isključivo u svrhu predizborne kampanje.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a Staša Košarac rekao je da SNSD neće odustati od toga da se u zvanične prostorije Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH postavi i zastava bh. entiteta Republika Srpska te da će to biti predmet svih njihovih političkih rasprava.