Mjera suda
36

Buntić došao u policijsku stanicu na redovno javljanje nakon što je pretukao suprugu

A. Ku.
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
Denis Buntić, bivši hrvatski rukometni reprezentativac, danas se pojavio u policijskoj stanici u Ljubuškom nakon što mu je sud odredio da se mora svakodnevno javljati u policiju i da ne smije svojoj supruzi prilaziti na manje od 100 metara.
Međutim, Općinski sud u Ljubuškom je odbio da podredi pritvor Buntiću zbog nasilja u porodici na šta je Kantonalno tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona uložilo žalbu.

Buntićeva supruga Klara objavila je stravični audiosnimak premlaćivanja na kojem se čuju njeni jecaji i molbe da je prestane udarati.

Snimka je uznemirujuća, a nakon ispitivanja sud u Ljubuškom pustio je Buntića na slobodu.

Povodom ovog slučaja reagovale su i zastupnice u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a zajedničko saopćenje su potpisale Sabina Ćudić, Mia Karamehić-Abazović, Aida Baručija, Rejhana Dervišević, Darijana Filipović, Elvisa Hodžić, Ljubica Miljanović, Mira Pekić, Sanja Vulić i Ermina Salkičević-Dizdarević.

"Uprkos svim dokazima prezentiranim u tom slučaju koji ukazuju na krivično djelo nasilja u porodici shodno Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine, Sud je donio Odluku kojom se oslobađa pritvora optuženi Denis Buntić. Njegovom slobodom ugrožen je krivični postupak, s obzirom na mogućnost ponavljanja krivičnog djela ili utjecaja na iskaze svjedoka", navele su.

Smatraju da ovakvim djelovanjem sudova šalje se poruka, ne samo Klari Buntić, nego i svim ženama u Bosni i Hercegovini da se ne mogu osjećati sigurno u BiH, niti očekivati pravnu zaštitu u slučaju nasilja u porodici, pokušaja ubistva ili drugih krivičnih djela.