HDZ-ov ministar pravde
35

Bunoza: Uskoro krećemo raditi na načinu izbora stranih sudija u Ustavni sud

I. M.
Davor Bunoza
Davor Bunoza
HDZ-ov ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza otkrio je šta se do sada uradilo u procesu pripreme zakona o Ustavnom sudu BiH kojim se obuhvata i novi način izbora stranih sudija, a na čemu posebno insistiraju u Republici Srpskoj.
Pitanje Ustavnog suda predstavlja jedan od ključnih problema za predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je u proteklom periodu pokrenuo priču o izbacivanju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. Kazao je i da je završen njegov prijedlog za novi zakon o Ustavnom sudu.

Sada državni ministar pravde Davor Bunoza poručuje da bi se "nakon godišnjih odmora radne grupe trebalo krenuti s radom na sastavljanju prijedloga propisa koji se odnosi na Ustavni sud BiH, a sve u skladu s članom VI 1. d) Ustava BiH, koja odredba propisuje mogućnost da se zakonom regulira drugačiji način izbora stranih sudija u Ustavni sud BiH".

"Također, moramo ispuniti obavezu reforme Ustavnog suda BiH, uključujući i osiguranje provedbi odluka Ustavnog suda BiH, a što je jedan od 14 ključnih prioriteta koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji", rekao je u intervjuu za Večernji.hr.

On se također osvrnuo i na pitanje uspostavljanja Vrhovnog suda BiH te je kazao da smatra kako bi to bilo poželjno jer ne vidi ništa loše u tome da BiH ima treći stepen koji bi zauzimao konačna stajališta i ujednačavao sudsku praksu.

"Vjerujem da ćemo u budućnosti riješiti to pitanje. Međutim, u nacrtu Zakona o sudovima BiH regulirali smo pitanje osnivanja višeg suda BiH kao drugostepenskog suda koji bi bio fizički odvojen od prvostepenskog suda", rekao je.