Prepušteni zubu vremena
124

Bunkeri uz željezničku prugu u Zenici predstavljaju svjedočanstvo Drugog svjetskog rata

Piše: E. M.
Bunker u mjestu Lašva (Foto: E. M./Klix.ba)
Bunker u mjestu Lašva (Foto: E. M./Klix.ba)
Na obalama rijeke Bosne na području Zenice nalaze se dva bunkera koja su imala značajnu ulogu za željeznički saobraćaj u Drugom svjetskom ratu. Danas su napušteni, a inicijativa da budu uvršteni u listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine nije usvojena.

Ismet Krzović iz Sarajeva još 2010. godine podnio je peticiju Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika koja je potom pokrenula postupak za proglašenje bunkera nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Nakon razmatranja prijedloga odluke o proglašenju povijesne građevine - Bunker na ušću rijeke Lašve u Bosnu (Grad Zenica) nacionalnim spomenikom BiH, zaključeno je kako se neće donijeti pojedinačna odluka o proglašenju ovog dobra nacionalnim spomenikom iako posjeduje dokumentarnu vrijednost, već da je prije donošenja odluke potrebno uraditi dodatna istraživanja ovog i još nekoliko sličnih objekata, kao i način kako su njemački fortifikacijski objekti iz Drugog svjetskog rata tretirani u drugim zemljama.

Bunker na ušću rijeke Lašve u rijeku Bosnu (Foto: E. M./Klix.ba)
Bunker na ušću rijeke Lašve u rijeku Bosnu (Foto: E. M./Klix.ba)

Zenički turistički vodič Afan Abazović u razgovoru za Klix.ba je kazao kako je okupacijom Bosne i Hercegovine, a time i Kraljevine Jugoslavije od Trećeg rajha, nova vlast željela osigurati drumske, a naročito željezničke saobraćajnice na ovoj teritoriji zbog čega su na žili kucavici BiH izgrađeni bunkeri.

"Žila kucavica Bosne i Hercegovine bila je uskotračna pruga Bosanski Brod – Lašva – Sarajevo – Konjic – Mostar. Pod vojnom upravom i kvislinškom Nezavisnom državom Hrvatskom, posijani su fortifikacijski objekti duž cijele pruge zvani 'blokhauz' ili 'bunkeri', a na teritoriji Zenice i danas su ostala dva: na lijevoj obali Bosne na Kanalu, kod starog željezničkog mosta i, onaj dosta poznatiji, na ušću rijeke Lašve u rijeku Bosnu. Danas su neiskorišteni, nezaštićeni i napušteni, a svjedok su jednog vremena, u historijskom, ali i arhitektonskom aspektu", govori Abazović.

Lašvanski bunker imao je nemjerljiv značaj, jer je čuvao i priključak pruge Donji Vakuf – Travnik – Vitez – Lašva. Istraživanjem snimaka avionskih bombardovanja Zenice u toku Drugog svjetskog rata, Abazović je došao do serije fotografija 19. eskadrile Južnoafričkih zračnih snaga (u okviru Avijacije Ujedinjenog Kraljevstva), snimljene 6. septembra 1944. godine gdje se vidi da su bombarderi ciljali željezničke mostove.

Bunker u zeničkom naselju Kanal (Foto: E. M./Klix.ba)
Bunker u zeničkom naselju Kanal (Foto: E. M./Klix.ba)

"Iz izvještaja se da zaključiti da su četiri bombardera Beaufighter X poletjela iz italijanskog Biferna, sa zadatkom da unište željeznički most u Zenici, kojeg su čuvala dva bunkera s obje strane rijeke Bosne. Nakon 75 minuta, avioni su već bili nad Zenicom i mostom, dejstvovali po njemu i vratili se u Italiju. Iako su bunkeri služili za odbranu ključnih tačaka na prugama, s ovih bunkera ipak nije uzvraćena paljba. Bunker s lijeve obale Bosne i danas stoji na istom mjestu, dok je onaj s desne strane srušen nakon Drugog svjetskog rata", dodao je naš sagovornik.

O značaju bunkera govorio je i Krzović koji je u ljeto 2018. godine odbranio doktorsku disertaciju na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu na temu "Fortifikacijski objekti uz željezničke pruge u Bosni i Hercegovini", koji detaljno analizira ovu pojavu na našem tlu.

Abazović pojašnjava da su bunkeri veliki turistički potencijal, ali kao i mnogo toga u BiH, neiskorišteni i ostavljeni zubu vremena. Zaštita bunkera bila bi i zaštita svjedočanstva II svjetskog rata. Međutim, bunker koji se nalazi u zeničkom naselju Kanal neposredno uz putnu komunikaciju u dosta lošijem je stanju nego onaj koji se nalazi u mjestu Lašva pored željezničke pruge dalje od magistralnog puta M-5, zbog čega je u cilju čuvanja sjećanja na svjetske događaje potrebno hitno djelovati, zaštiti i restaurirati ovakve objekte.