{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bundestag ratificirao SAA sa BiH

F
26.3.2009. u 13:40
0
2
Bundestag ratificirao SAA sa BiH
0
Bundestag ratificirao SAA sa BiH
Predstavnički dom njemačkog Parlamenta ratificirao je danas na redovnoj sjednici u Berlinu, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU. Očekuje se da će početkom aprila ove godine isto učiniti i Gornji dom (Dom saveznih pokrajina). Nakon što SAA sa BiH ovjeri Bundesrat, dokument se formalno šalje na potpis predsjedniku SR Njemačke Horst Koehleru.
U izjavi za Fenu, zamjenik ambasadora BiH u SR Njemačkoj, Amer Kapetanović, koji je prisustvovao zasjedanju Bundestaga, izjavio je:

"Ovim posao nije završen, ali uspjeli smo vrlo brzo preći više od pola puta. Otklonili smo definitivno opasnost da se naša ratifikacija vrati na početak zbog predstojećih izbora u SR Njemačkoj. Zato ovo smatram velikom ovjerom Evropskog puta Bosne i Hercegovine, i to u trenutku kada iz određenih političkih krugova u EU i Njemačke stižu prijedlozi kako proces proširenja EU treba usporiti. Uprkos svim problemima, uspjeli smo pokazati da smo dostojan partner našim prijateljima u Bundestagu. Ovo je pokazalo koliko je značajno bilo formiranje parlamentarne grupe za BiH u Predstavničkom domu njemačkog Parlamenta“.

Prema raspoloživim informacijama, BiH je na ovaj način postala svojevrsni kuriozitet njemačke parlamentarne prakse, jer je riječ o jednoj od najbržih ratfikacija u istoriji EU. Vlada je zvanični ratifikacioni prijedlog Bundestagu uputila polovinom januara ove godine, velikom brzinom su o njemu raspravljali relevantna parlamentarna tijela, te je uvršten na redovno martovsko plenarno zasjedanje.

Poređenja radi, Makedonija je čekala par godina, Albanija više od tri, Hrvatska i Slovenija također su čekale više od godinu dana na ratifikaciju SAA. Ovo je drugi po redu takav kuriozitet, jer je zahvaljujući angažmanu bh. ambasade, parlamentarna grupa za BiH u Bundestagu formirana na pola izbornog mandata, čime je uz Hrvatsku i Sloveniju BIH postala jedina zemlja bivše SFRJ, uključujući i Albaniju, koja je dobila vlastitu parlamentarnu grupu u Bundestagu.

Kako stvari sada stoje BiH bi do juna, a najkasnije do septembra ove godine mogla računati na ratifikaciju SAA u Njemačkoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: