Rasprava o sigurnosti
1.8k

Bundestag: Pokušaj secesije RS-a je napad na cijelu Evropu, moramo rasporediti trupe u BiH

S. M.
Peter Bayer zastupnik CDU/CSU (Foto: EPA-EFE)
Peter Bayer zastupnik CDU/CSU (Foto: EPA-EFE)
Povodom 30-godišnjice početka rata u Bosni i Hercegovini zastupnici njemačkog parlamenta raspravljaju o situaciji u našoj zemlji.

Državna ministrica za Evropu u Vladi Njemačke Anna Lührmann kazala je da je šokirana slikama iz Buče i okolnim selima u Ukrajini, te da su nevini građani ubijeni tokom pokušaja da se sklone od bombi.

"To nas podsjeća na genocid u Srebrenici. Danas se podsjećamo na početak rata prije trideset godina, u kojem je preko 100.000 ljudi izgubilo život, a više od dva miliona je protjerano. Mirovni sporazum je doveo do završetka rata, ali vidimo da etnička podjela u zemlji još uvijek utječe na svakodnevnicu, dominira u politici i blokira napredak", rekla je Lührmann.

Dodala je da je zemlji i dalje potrebna Njemačka podrška, jer se u BiH i dalje negiraju ratni zločini.

"Narodna skupština Republike Srpske poduzela je konkretne korake koje vode ka secesiji. To je napad na jednistvenu državu Bosnu i Hercegovinu. To je napad na mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, napad zapravo na cijelu Evropu", rekla je Luman.

Naglasila je da Njemačka mora zaustaviti Milorada Dodika i mora dati podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

"Etnička podjela se ne smije produbljivati u zemlji. Ukoliko ne uspije dogovor za reformu izbornog zakona izbori se ipak moraju održati u oktobru. Pokušaj da se izbori bojkotuju ili pomjere bi samo doveli do pojačanja tenzija u zemlji", rekla je ministrica Luhrmann.

Zastupnik kluba CDU/CSU Peter Bayer rekao je u Bundestagu da se ne smije zaboraviti i napad nacističke Njemačke na Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo.

"Kada danas pogledamo stvarnost građana BiH ova zemlja prolazi kroz najveću krizu od kraja rata prije 30 godina. Postoje nastojanja Republike Srpske da se odvoji. Dodika podržavaju iz Moskve i Kremlja u tim nastojanjima. U maju će na snagu stupiti zakoni koji je donijela NSRS, što će biti prvi korak u tom smislu", rekao je Bayer.

Dodao je da su izjave ambasadora Rusije u BiH Igor Kalabuhova dikretna prijetnja Bosni i Hercegovini. Istakao je da BiH mora dobiti evropsku perspektivu i da se proces prijema mora ubrzati.

"Pozivam da u cijeloj BiH rasporedimo njemačke trupe, jer je to važno za stabilnost Evrope", rekao je Bayer.

Ministrica za saradnju i razvoj Svenja Schulze kazala je da Njemačka podržava proces pristupanja država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

"To je važno za ljude iz regije i za žrtve. Rusija je tokom zadnjih 30 godina podržavala separatističke tendencije u partnerskim zemljama kao što je BiH, Moldavija i Gruzija. Podržavali su destabilizaciju, moramo djelovati protiv toga", rekla je Schulze.