BiH
0

Bundalo i ostali: Suđenje počinje naredne sedmice

Sarajevo-x.com/BIRN
Na statusnoj konferenciji održanoj pred Sudom BiH, Sudsko vijeće je odlučilo da suđenje Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi počne 26. februara ove godine.

Svu trojicu Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene na području općine Kalinovik protiv civila Bošnjaka sa područja Jeleča, općina Foča, i iz sela Mjehovina, Jelašica, Vihovici i Jezera, općina Kalinovik, te sela sa područja općine Gacko, i to u periodu od aprila 1992. do marta 1993. godine.

Bundalo je bio komandant Taktičke grupe Kalinovik, Zeljaja komandir Stanice javne bezbjednosti Kalinovik, a Aškraba nadzornik logora “Barutni magacin”. U optužnici stoji da su sva trojica bili “svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata”, zajedno sa članovima Kriznog i Ratnog štaba, te drugim pripadnicima policije i vojske na ovom području.

Tužilac Munib Halilović je predložio ukupno 80 svjedoka, ali je rekao da je moguće da će broj biti znatno manji, o čemu će odlučiti u toku izvođenja dokaza. Među planiranim svjedocima je i 10 onih koji su tražili da iskaz daju uz mjere zaštite, koje je Sud BiH već odobrio. Tužilaštvo je također predložilo više od 270 materijalnih dokaza.

Tužilac je najavio da će podnijeti i prijedlog za usvajanje već utvrđenih činjenica iz dviju haških optužnica, ali još uvijek nije iznio detaljan prijedlog. Vesna Tupajić-Kiljević, braniteljica drugooptuženog Zeljaje, najavila je da se “isključivo” protivi ovakvom zahtjevu.

Sve tri Odbrane najavile su da će u svom dokaznom postupku ukazivati na “djelimičan alibi” za njihove branjenike. Također su tražili dodatne branioce, što im je i odobreno.

Braniteljica Neđe Zeljaje upozorila je Sudsko vijeće da je njenom branjeniku, koji se nalazi u pritvoru Kazneno-popravnog doma Kula, onemogućen – bez sudske odluke – kontakt sa porodicom putem telefona, te bilo kakav kontakt sa osobama koje ne spadaju u najuži krug porodice te ako nisu članovi njegove Odbrane.

Sudsko vijeće je zatražilo da Zeljaja pošalje pisani zahtjev sa imenima osoba sa kojima želi kontaktirati, a koji će potom, uz konsultacije sa Tužilaštvom, biti razmatran.