BiH
0

Buljubašić: Politička odluka s ciljem da se uništi socijaldemokratija u BiH

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra da odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH o kažnjavanju te stranke kaznom od 555.000 KM nema pravno utemeljenje.

Poslovni direktor SDP-a BiH Ferid Buljubašić je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da se radi o čisto političkoj odluci s ciljem da se uništi socijaldemokratija u BiH.

Napominjući da još nisu dobili odluku CIK-a nego su za nju saznali iz medija, rekao je da će se nakon što dobiju odluku žaliti Apelacionom odjelu Suda BiH uz sve činjenice i dokaze i insistirati da se primijeni postojeća zakonska regulativa.

„Ubijeđeni smo da će Apelacioni odjel Suda BiH postupiti po zakonu i da će ovu odluku CIK-a staviti van snage jer nije utemeljena na zakonu“, kazao je Buljubašić.

Istaknuo je kako je 2007. godina, a CIK izlazi s odlukama o kažnjavanju za 2004.

„Po zakonu je bila dužna podnijeti parlamentu izvještaj za svaku godinu, a ne dvije i po godine naknadno, retroaktivno. U Izvještaju o radu Izborne komisije za 2004. godini stoji 'da su političke stranke postupile u skladu s članom 5. Zakona o finansiranju političkih stranaka koji utvrđuje limite na visinu jednokratnog priloga političkim strankama u toku jedne godine' i 'da su političke stranke postupile u skladu sa svim odredbama koje reguliraju finansiranje političkih stranaka i odredbama o finansiranju izborne kampanje'“, kazao je Buljubašić.

On se pita otkud ovakav izvještaj Izborne komisije koji je podnijela parlamentu u 2005. godini, a jučer odluka da je SDP prekršio postojeće zakone i da mu se izriče kazna.

Buljubašić tvrdi da je CIK svojim radom pokazao da je sve više nego nezavisan organ.

„Svima je jasno na koji način i kako je birana, ko potvrđuje njihove mandate i sigurno je da ova odluka ima itekako političku konotaciju“, kazao je Buljubašić dodajući da je CIK pokazao, iz ovih zakonskih objašnjenja, da se radi o nestručnom organu.

Član Predsjedništva SDP-a Svetozar Pudarić je rekao da se odluka CIK-a temelji na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju.

„CIK je, utvrđujući činjenično stanje, izjednačio pojam priloga (donacije) koji ne podrazumijeva nikakav obligacioni odnos između dva subjekta i finansiranje zajedničkih projekata, koji uključuje uspostavu obligacionih odnosa između partnera - u ovom slučaju stranaka iz Socijalističke internacionale i inozemnih fondacija s jedne i SDPBiH s druge strane“, kazao je Pudarić.

Dodao je da zakon na osnovu kojeg je donesena odluka u cjelini regulira odnose političkih partija i bh. fizičkih i pravnih subjekata, te se ne može primjenjivati u slučaju inozemnih pravnih i fizičkih osoba, ukoliko to zakonom nije definirano, a nije.

„Kako ova materija nije definirana ovim zakonom, to je CIK pri utvrđivanju činjeničnog stanja bio dužan koristiti druge izvore prava koji bliže reguliraju ovu materiju“, kazao je Pudarić.

Dodao je da je na osnovu pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja CIK pogrešnom primjenom materijalnog prava donio odluku o kažnjavanju SDPBiH bez zakonskog utemeljenja.

„Suština o kojoj govorimo nije da je SDPBiH nezakonito koristo sredstva, niti da se radi o nezakonitoj upotrebi ili o nezakonitim sredstvima. Suština odluke je da je SDPBiH prekoračio limit dozvoljen zakonom. Sredstva nisu nezakonita u trošenju, opravdavanju i raspolaganju. Po tvrdnji CIK-a nezakonito je prekoračenje limita, ne karakter sredstava“, kazao je Pudarić.

Mi tvrdimo, dodao je on, da se taj limit ne odnosi na ova sredstva i to je suština spora, a ne za šta su trošena i kako su trošena sredstva.

„Suština spora je da CIK tvrdi da su projekti jednaki prilozima i da oni podliježu zabrani kojoj podliježu donacije, odnosno prilozi fizičkih i pravnih lica koja su iz BiH“, pojasnio je Pudarić.

Sredstva o kojima se radi dobijena su 2004. od Laburističke partije Velike Britanije, Socijalista Kraljevine Danske, Socijaldemokrata Švedske, te danskih socijaldemokrata.

„Ukupna sredstva, prema svim projektima koje je dobio SDP, niža su za tri hiljade nego je kazna i iznose 552 hiljade KM“, rečeno je na pres-konferenciji.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a BiH Karlo Filipović je kazao da je SDPBiH u skladu s Izbornim zakonom BiH i Zakonom o finansiranju političkih stranaka dostavio CIK-u izvještaj o finansiranju stranke za 2004. u kojem su prikazana sredstva koja je SDP dobio i koristio za projektne aktivnosti sa sestrinskim strankama iz Socijalističke internacionale.

„U SDP-u je bilo jasno da se radi o sredstvima projektnog karaktera, da se tim sredstvima finansiraju zajednički projekti SDP-a i stranaka iz Socijalističke internacionale. Ovim projektnim sredstvima finansirane su aktivnosti Foruma mladih i Foruma žena SDP-a kao i druge aktivnosti edukativnog karaktera radi razvoja demokratskih odnosa u BiH“, kazao je Filipović.