Sastanak u Mostaru
305

Bukvarević: Registar ćemo objaviti kad nam Agencija za zaštitu ličnih podataka dopusti

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida Salko Bukvarević i ministar za pitanja boraca HNK Oliver Soldo sastali su se danas s predstavnicima svih boračkih i braniteljskih udruženja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Bukvarević je tom prilikom poručio da će registar boraca biti objavljen kada to dozvoli Agencija za zaštitu ličnih podataka.

Bukvarević je nakon sastanka kazao da se u ovom kantonu potroši blizu četrdeset miliona KM, od ukupno 315 miliona, koliko po raznim kategorijama potroši njegovo ministarstvo.

"Moram naglasiti kako su na četiri ranija sastanka, a i danas u Mostaru, predstavnici boračkih organizacija tražili da se u proceduru vrati Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca, što bi bio peti federalni zakon iz ove oblasti. Drago mi je da je zaključak svih predstavnika udruženja da sve problema trebamo rješavati putem dijaloga, u institucijama od općine, kantona, do Federacije, a nikako na ulicama", kazao je ministar Salko Bukvarević.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Posebno je istakao kako udruženja iz HNK podržavaju donošenje i zakona o udruženjima od posebnog društvenog značaja, koji je u parlamentarnoj proceduri.

"Dva pomenuta zakona predviđaju petnaest prava i tim zakonima se prije svega vraća dostojanstvo bivšim predstavnicima Oružanih snaga i vlast se obavezuje na trajno pomaganje ovoj populaciji", rezimirao je Bukvarević.

Kazao je kako je pitanje broja učesnika u Oružanim snagama potpuno otvoreno, kako su sada ti spiskovi na raspolaganju svim boračkim udruženjima, a na raspolaganju su i inspektoratu ministarstva kako bi se prijavljene neregularnosti istražile.

"S federalnog nivoa za rad boračkih udruženja godišnje se potroši 360 hiljada KM i nemamo ništa protiv da se taj podatak objavi, puno više izdvajaju kantoni i općine. Naši transferi su potpuno javni, ali mi ne možemo prisiliti kantonalna ministarstva da rade isto tako", izjavio je Bukvarević.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kazao je kako je rgistar boraca naredni korak ministarstva na čijem je čelu, Tuzlanski kanton je to prvi završio i na njihovom spisku se nalazi 119.110 boraca.

"Ovaj registar će pokazati za svakog čovjeka da li je korisnik nekog prava ili je ostvario neku jednokratnu pomoć. On je rađen na principu spiska Federalnog ministarstva odbrane, a brzo će biti gotov i za Zenicu i Bihać. Onog momenta kad nam Agencija za zaštitu ličnih podataka dopusti, mi nemamo nikakvih problema da se registar javno objavi. Naš je problem samo što postoji dopis Agencije da objava registra nije u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka", odgovorio je na pitanje novinara Bukvarević.