O novom zakonu
308

Bukvarević: Prioritet su nam borci koji su tri ili četiri godine bili u rovu, a danas nemaju primanja

Piše: S. H.
Salko Bukvarević, ministar u Vladi FBiH (Foto: E. H./Klix.ba)
Salko Bukvarević, ministar u Vladi FBiH (Foto: E. H./Klix.ba)
Povodom usvajanja Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica te bojazni određenih boračkih udruženja da neće sve boračke kategorije dobiti borački dodatak, ali i najavu otkazivanja nove tranše MMF-a zbog izdvajanja 14 miliona iz budžeta u tu svrhu, razgovarali smo s ministrom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata u Vladi FBiH Salkom Bukvarevićem.

Ministar u razgovoru za Klix.ba obrazlaže čime s eVlada FBiH vodila prilikom utvrđivanja prijedloga zakona, šta su bili prioriteti te na koji način su pokušali udovoljiti svim kategorijama uključujući i kantone i cijeli proces.

"Usvojen je Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica koji je provodiv, realan i ima osnovu u budžetu. Raspoloživa sredstva u Ministarstvu za boračka pitanja se neće smanjivati narednih pet godina. To znači da je predviđeno 315 miliona za boračko invalidsku zaštitu, a imat ćemo i određena preusmjeravanja sredstava s obzirom na rezultate revizije boračke kategorije. Za ovu godinu smo planirali 14 miliona, kao i za slijedeću za prava demobilisanih boraca, a zakonom je predviđen i isplatni koeficijent kojeg će Vlada utvrđivati za svaku godinu", kazao nam je Bukvarević.

Koliko para, toliki borački dodatak

Za one demobilisane borce koji po predloženom zakonu budu ispunjavali predviđene uslove na njih će se rasporediti tih 14 miliona KM, kroz uvođenje isplatnog koeficijenta koji je korektivni faktor i koji garantuje da će biti isplaćeno samo onoliko sredstava koliko i ima na raspolaganju, dodao je ministar.

"Razumijem bojazan predstavnika MMF-a, jer su oni svjesni da zahtjevi demobilisanih boraca, ali i određenih opozicionih političkih partija mogu biti mnogo veći. To je ta opasnost i strah MMF-a. Mi smo ipak predložili zakon u okviru naših mogućnosti i u okviru raspoloživih sredstava", poručuje Bukvarević.

Parlament je slijedeći na potezu i ima određena ovlaštenja.

"Parlament na predloženi zakon može dodati neke stvari, ali isto tako su dužni da kažu na koji način će se obezbijediti ta eventualna dodatna sredstva. Za ostvarivanje prava na borački dodatak vodili smo računa o osjetljivim kategorijama, a to su prije svega bivši borci sa 57 godina, zatim žene koje su bile vojnici sa 50 godina te bivši borci na navršenih 60 godina. To su najviše kategorije koje nemaju dovoljno staža da bi mogli otići u penziju. To je jedan društveni problem i smatrali smo da se u narednim godinama prvenstveno tim kategorijama treba pomoći. Dakle to su ljudi koji su tri ili četiri godine bili u rovu i branili državu, a trenutno su na birou i nemaju nikakvih primanja. Suština je da je predloženi zakon usmjeren prema ciljnim grupama koje su u najtežoj situaciji", smatra Bukvarević.

Kantoni određuju iznos boračkog dodatka za mlađe od 57 godina

Poručuje da su svjesni činjenice da ovim zakonom nisu mogli obuhvatiti sve kategorije te su predvidjeli da kantoni svojim odlukama mogu definisati borački dodatak za borce koji su mlađi od 57 godina.

"Svako onaj ko misli da i neke druge kategorije treba uvesti u ovaj zakon, bit će obavezan da predvidi i odakle će se naći sredstva", rekao je Bukvarević.

Bukvarević je na kraju razgovora za Klix.ba pozvao Parlament FBiH da na vrijeme usvoji predloženi zakon, jer je riječ o društvenom problemu i ranjivim kategorijama.