5.900 preporuka
657

Bukvarević: Potpisat ću preporuku za zaposlenje svakog djeteta šehida, poginulog borca, RVI i branitelja

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U prostorijama Fonda Memorijala na Kovačima u Sarajevu danas je održana Skupština Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH na kojoj je gost bio federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata saopćeno je kako je na jednoglasno usvojen Izvještaj o radu ovog fonda za 2016. i Plan aktivnosti za 2017. godinu.

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Almin Škrijelj je zahvalio resornom federalnom ministarstvu i ministru Bukvareviću na podršci ovoj i pripadnicima ostalih boračkih organizacija.

"Mi u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca želimo da kroz niz koraka i aktivnosti trajno i sistemski riješimo probleme naše boračke populacije, a jedni od najvaćžnijih su uspostava Registra korisnika i Registra branilaca. Kroz zakonsko rješenje želimo da dođemo do reprezentativnih predstavnika boračke populacije i potpisivanja sporazuma između Vlade FBiH i boračkih udruženja kojim dostignuti nivo prava i sredstava na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca neće biti umanjivan u sljedećih pet godina, a da iz ušteda koje budu ostvarene tokom godine, zajedno s boračkim udruženjima, rješavamo statusna pitanja najugroženijih pripadnika ove populacije", rekao je ministar Bukvarević.

Naglasio je da, kada je riječ o porodicama šehida i poginulih boraca, postoje dva prioriteta, a to su zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca i izmjene Zakona o PIO/MIO, odnosno dijela koji se tiče supruga šehida i poginulih boraca.

"Zakon je prošao Vladu FBiH, Predstavnički dom Parlamenta FBiH i javnu raspravu i očekujem da će ove sedmice biti usvojen i u Domu naroda. Na biroima za zapošljavanje je oko 5.900 djece šehida i poginulih boraca i mi imamo trajnu obavezu prema djeci naših saboraca koji su dali svoje živote", kazao je.

Prema njegovim riječima, ovih dana ga prozivaju, jer je dao preporuke za zapošljavanje djece šehida i poginulih boraca.

"Javno kažem da ću potpisati 5.900 preporuka za svako dijete šehida i poginulog borca. Mogu me prozivati koliko god hoće, ja ću to vrlo jasno, rado i čista obraza potpisati. To je naša i zakonska i moralna obaveza i ja ću to uraditi, bez obzira na sve", istakao je Bukvarević, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.