Bukvarević: Nema umanjenja izdvajanja iz budžeta za boračku populaciju

F
FENA
14.12.2015. u 16:48
0
1
Bukvarević: Nema umanjenja izdvajanja iz budžeta za boračku populaciju
0
Bukvarević: Nema umanjenja izdvajanja iz budžeta za boračku populaciju Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević prisustvovao je sjednici Upravnog odbora Jedinstvene organizacije boraca BiH "Unija veterana" koja je održana u Gradačcu.
Nakon odavanja počasti i polaganja cvijeća na centralnom šehidskom groblju u ovom gradu, prisustvovao je i sjednici rukovodstva Patriotske lige Gradačac koje je upoznao sa osnovnim stavkama budžeta resornog ministarstva za 2016. godinu.

Bukvarević je istakao da je Federalna vlada ostala na opredjeljenju da obim prava i nivo izdvajanja za boračku populaciju neće biti umanjivan.

U razmatranju su i određene nove budžetske stavke koje se odnose na pravnu pomoć, prvenstveno za zapošljavanje demobilisanih boraca, na iskustva rada boračkih zadruga, te na sredstva za angažiranje volontera s prioritetom za djecu šehida i poginulih boraca.

Raspravljano je i o osnovnim zadacima ovog ministarstva u narednoj godini, a tiču se realizacije Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, uspostave jedinstvene baze podataka obračuna isplata, jedinstvenog registra i izmjena i dopuna tri osnovna zakona boračke populacije.

Ova tri zakona su već u parlamentarnoj proceduri, a očekuje se razmatranje tih "u paketu" na prvim narednim zasjedanjima domova Parlamenta Federacije BiH.

Također, u Gradačcu je razgovarano i o mogućnostima za donošenje zakona o formiranju boračkih organizacija te je iskazan zajednički stav da je neophodno veće jedinstvo boračkih organizacija, saopćeno je iz Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, prenosi Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: