Posjeta Goraždu
18

Bukvarević: Namjenska industrija FBiH treba pomoći u zapošljavanju djece poginulih boraca

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministar za pitanja boraca i invalida FBiH Salko Bukvarević tokom posjete BPK Goražde s kantonalnim i općinskim zvaničnicima te predstavnicima boračkih udruženja razgovarao je o načinima rješavanja egzistencijalnih problema bivših boraca i djece poginulih boraca.

Kao moguća rješenja problema boračkih populacija spomenuti su uspostava registra korisnika boračko-invalidske zaštite na cijeloj teritoriji Federacije BiH, uspostava registra boraca BiH te regulisanje reprezentativnosti boračkih udruženja kroz zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja.

"Želimo sa današnjih blizu 1.600 registrovanih boračkih udruženja to dovesti na jedan normalan broj i da borci imaju svoja reprezentativna udruženja koja će ih predstavljati na nivou Federacije. Treći dio je sporazum između Vlade Federacije i boračkih udruženja da se dostignuti obim pojedinačnih prava i dostignuti obim sredstava na nivou Federalnog ministarstva za pitanja boraca u narednih pet godina se neće umanjivati, a da ćemo iz određenih sredstava rješavati zajedno sa predstavnicima boračkih udruženja najteža pitanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite" izjavio je Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i invalida FBiH.

Ministar je naglasio da težište svakako ostaje na zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca te pomoći borcima kroz boračke zadruge. Posebna šansa za novo zapošljavanje prepoznata je u namjenskoj industriji.

"Vidimo da namjenska industrija iz godine u godinu raste i očekujemo upravo da namjenska industrija FBiH pomogne u zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca, djece ratnih vojnih invalida i djece demobilisanih boraca", ističe Bukvarević.

S druge strane, iz Vlade BPK Goražde zatražili su podršku ministarstva za projekte koji dolaze iz ovog kantona. Između ostalih, to je izgradnja centralnog spomen-obilježja borcima BPK Goražde.

"To je nedovršena priča koja ni u formalnom, ni u imovinsko-pravom smislu nema svoj pravi status, a ni status onoga što treba predstavljati u simboličkom smislu, jer Goražde to definitivno zaslužuje. Tu ne možemo biti zadovoljni i mi smo zajedno s Općinom Goražde već krenuli u izmjene Regulacionog plana, aplicirali projektom prema federalnom ministarstvu da bismo ove godine kompletirali imovinsko-pravne odnose i građevinski projekt", kazao je Emir Oković, premijer BPK-Goražde.

Bukvarević je danas posjetio i lokaciju na Posestri gdje se nalazi Memorijalna šuma 8372 te položio cvijeće na spomen-obilježju poginulim borcima. Posjetio je i fabrike namjenske proizvodnje Unis-Ginex, Pobjeda Rudet i Pobjeda Technology.