Hitna procedura
31

Bukvarević: Na istoj sjednici parlamenta usvojiti i novi borački zakon i rebalans budžeta

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Nakon današnje sjednice Vlade FBiH u Mostaru konferenciju za medije održao je Salko Bukvarević federalni ministar za pitanja boraca i invalida. Kazano je kako će se danas utvrđeni prijedlog zakona o pravima boraca i njihovih porodica uputiti u hitnu parlamentarnu proceduru.

Bukvarević je podsjetio da je na izradi zakona radila radna grupa od 30 članova da je prednacrt zakona dobio i mišljenja skupština svih kantona da bi danas Vlada jednoglasno usvojila prijedlog zakona.

"Uz ovaj zakon usvojeni su i neki važni zaključci, prije svega da se zadužuje Federalno ministarstvo finansija da pripremi rebalans budžeta i Vlada je stava da se u parlamentarnoj proceduri nađu, možda i na istoj sjednici usvoje rebalans budžeta Federacije BiH za 2019. godinu. Tako bi se obezbijedila adekvatna sredstva i primjena ovog zakona počela od 1. jula kako je zahtjev boraca", kazao je ministar.

Usvojen je i zaključak da nakon izglasavanja ovog zakona prestaje da važi sporazum s predstavnicima boraca o dostignutom obimu prava i sredstava za boračko invalidsku zaštitu jer na ovaj način se povećava stavka za pitanju boraca. Dodao je da za prvedbu novog zakona u jednoj godini treba obezbijediti dodatnih 50 miliona KM, a u 2019. godini 25 miliona.

Kazao je da očekuje punu podršku parlamentaraca te da ne bude dodatnih amandmana koji bi otežali primjenu zakona.

"Ovim zakonom ispunjavamo dva osnovna zahtjeva boraca, objava registra i egzistencijalna naknada", izjavio je Bukvarević.