Sarajevo
88

Bujica iz Koševskog potoka napravila haos mještanima Nahoreva, pogledajte video

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U sarajevskom naselju Nahorevo, samo nekoliko kilometara od centra grada, uslijed obilnih padavina bujica iz Koševskog potoka je napravila pravi haos i velike probleme za mještane koji apeluju na lokalnu vlast da zavrne rukave i učini nešto konkretno po ovom pitanju.

Mehmed Muharemović, stanovnik ovog naselja i vijećnik u Općinskom vijeću Centar, kazao je za Klix.ba da se je ovo danas izazvano neljudskim faktorom, ali da se moglo učiniti više da su lokalne vlasti imale više sluha i poslušale apele ljudi.

"Ja sam više puta u Općinskom vijeću tražio da se pošalje mašina koja će zaštiti obalu Koševskog potoka, gdje će nanose drveća i kamenja vratiti uz obalu kako bi vodotok tekao normalno. Kada su velike bujice poput današnje, dođe do začepljenja vodotoka, stvorila se brana koja je pukla i poplavila objekte, odnijela dio puta...", priča Muharemović.

On ističe da se problem oborinskih voda i kanalizacije na Nahorevo nikada nije riješio do kraja.

"Sve oborinske vode sa lokalnih brda, Bukovika i Skakavca se slijevaju u Koševski potok, te bujice nose sve i prave klizišta. Ne mogu shvatiti da ovo imamo u 21. vijeku. Ovo mora biti prioritet. Lijepo je imati lijepe parkove i uređene saobrćaajnice, ali općinska administracija ovome mora dati veći značaj. Nadam, se da će općina pomoći ljudima", dodao je.

Na teren su izašli pripadnici Civilne zaštite Općine Centar i Vatrogasno društvo Bjelave.

"Nadam se da će Civilna zaštita KS i KJKP Rad poslati mašine da se uklone nanose s puta, da se pomogne ljudima, da se ukloni voda i ostalo iz privatnih kuća. Ljudi to ne mogu sami učiniti", apelovao je.