{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bugojno: Na Marš mira 2015. pješice krenula prva grupa učesnika

F
29.6.2015. u 14:01
0
2
Bugojno: Na Marš mira 2015. pješice krenula prva grupa učesnika
0
Bugojno: Na Marš mira 2015. pješice krenula prva grupa učesnika
Iz Bugojna je danas na „Marš mira 2015“ Nezuk-Potočari krenula prva grupa učesnika, čiji je odlazak organizirala Organizacija porodica šehida i poginulih boraca iz toga grada.
U grupi su Edhem Čehaja, Senad Mešan, studenti Selver Imamović i Rasim Mujagić koji su ih, zbog obaveza na fakultetu, sačekali u Počulici, zatim Sefer Velić i Adem Čehaja, te njihovi prijatelji iz Busovače Rifet Karić, njegov unuk Emin (14) i rođak Anes Kermo (11).

"Prije smo išli iz Nezuka, a ove godine odlučili smo da krenemo pješice iz Bugojna. Maršuta jest teška i zahtjevna, jer ćemo prepješačiti oko trista kilometara. Ali, siguran sam da ćemo savladati svaki napor.Već peti put sudjelujem u „Maršu mira“, i uvijek s posebnim osjećajem idem tamo, naglasio je Senad Mešan.

Vođa puta Edhem Čehaja uvjeren je da će učesnici pohoda i ove godine, na način kako su to radili i ranije, odati dužno poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici.

"U Nezuk će doći i bugojanski planinari, a onda ćemo zajedno nastaviti pohod. U Potočarima će nam se pridružiti biciklisti. Sutradan ćemo svi skupa na dženazu, jednoobrazno obučeni. Nosioci ove aktivnosti su šehidske porodice, generalni sponzor je Općina Bugojno, odnosno načelnik Hasan Ajkunić, a pomogli su nam i Amir Šečibović, Hasib Jusufspahić iz JOB-a, kao i Ilhan Bušatlić, koji će nas čekati u Zenici. On nam je organizirao spavanje u Studentskom domu i hranu za dva dana", istakao je.

Rifetu Kariću iz Busovače, u čijoj su pratnji unuk Emin (14) i rođak Anes Kermo (11) je deseti put da sudjeluje u srebreničkom „Maršu mira“.

"Ove godine smo odlučili da zbratimljeno krenemo iz Bugojna, preko Travnika, Zenice i Živinica do Nezuka, gdje ćemo se priključiti koloni koja će krenuti do Potočara. Dok god sam živ i dok me noge nose nastojat ću biti dio ove aktivnosti, jer suosjećam tegobe naroda Srebrenice, koji su doživjeli egzodus. Želimo, također, dati moralnu podršku povratnicima u Srebrenicu, koji su preživjeli neviđenu torturu i stradanje", istakao je.

Učešće u srebreničkom "Maršu mira" Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Bugojno organizira drugi put što će, po riječima predsjednice Džemke Đelilović biti praksa.

"Uime OPŠPB-a i u svoje ime zahvaljujem učesnicima pohoda i svima, koji su pomogli organizaciju njihovog odlaska u Potočare. Želim im dobro zdravlje na putu i svaku sreću", kazala je.

Pomoć pružena učesnicima pohoda je najmanje što Općina Bugojno može učiniti kada su u pitanju žrtve Srebrenice, riječi su bugojanskog načelnika Hasana Ajkunića koji je, skupa s ostalim građanima, prisustvovao njihovom ispraćaju.

-Srebrenicu nikada ne treba zaboraviti. Mislim da to treba da bude opomena, ne samo nama u BiH već čitavom svijetu. Ponosan sam što jedan tim, s udruženjima na čelu, uz pomoć Općine i dobrih ljudi, organizira ovaj pohod, za koji sam siguran da će prerasti u tradiciju. Mi na ovaj način pokazujemo da želimo da se događaji od '92. do '95. nikada nikome ne dese, istakao je bugojanski načelnik.

Prije polaska, učesnici „Marša mira 2015“ proučili su Fatihu i položili cvijeće na Centralno spomen-obilježje šehidima u centru Bugojna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: