BiH
0

Bugojanski medicinari od jutros u štrajku

FENA
Uposleni Doma zdravlja i Opće Bolnice Bugojno od jutros su u štrajku, čime su se pridružili kolegama ostalih zdravstvenih ustanova u Srednjobosanskom kantonu (SBK), koje su na poziv KO Sindikata uposlenih u zdravstvu 15. novembra obustavili rad.

Kako je Feni potvrdio Zikret Isaković, predsjednik Sindikata, štrajk je počeo u sedam sati a trajat će sve do ispunjenja svih zahtjeva s kojima su upoznati čelni ljudi resornog kantonalnog ministarstva odnosno Vlade SBK-a.

Po njegovim riječima, tokom štrajka ljekarska pomoć bit će pružena samo u interventnim i hitnim slučajevima, a uposleni se moraju striktno pridržavati propisa o radnom vremenu.

Zdravstveni radnici zahtijevaju dosljedno primjenu Granskog i Općeg kolektivnog ugovora i isplatu primanja u skladu sa Zakonom o radu i tim ugovorima, te isplatu regresa za 2010. koji im, za razliku od drugih budžetskih korisnika, još nije isplaćen.

Zajednički stav predstavnika svih sindikalnih organizacija zdravstvenih ustanova u SBK-a je da je štrajk opravdan i da uposleni u zdravstvu konačno trebaju dobiti zasluženi status u društvu.