Službena posjeta
12

Bugarski premijer Borisov svečano dočekan ispred Parlamentarne skupštine BiH

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić svečano je jutros dočekao premijera Republike Bugarske Boyka Borisova, koji je jučer doputovao u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Nakon svečanog dočeka, uz vojne počasti i intoniranje himni dviju država, premijer Borisov će imati susret s predsjedavajućim Zvizdićem, s kojim će razgovarati o unapređenju ekonomske i regionalne saradnje te o euroatlantskim integracijama BiH.

Nakon toga je planirano potpisivanje Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vlade Republike Bugarske i Vijeća ministara BiH o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i robe. Sporazum će potpisati ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko i ministar transporta, informacionih tehnologija i komunikacija Republike Bugarske Ivaylo Moskovski.

Protokolom posjete predviđen je i susret s predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućeg oba doma Parlamentarne skupštine BiH te susret s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH, a Borisov će posjetiti i bugarski kontigent EUFOR-a.

U delegaciji Vijeća ministara BiH, uz predsjedavajućeg Denisa Zvizdića, bit će zamjenici predsjedavajućeg, ministri vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko te ambasador BiH u Bugarskoj Radomir Bogdanović.

Delegaciju Vlade Republike Bugarske, osim premijera Borisova, činit će zamjenik premijera Tomislav Donchev, zamjenik premijera za javni red i sigurnost i ministar odbrane Krasimir Karakachanov, ministar transporta, informacionih tehnologija i komunikacija Ivaylo Moskovski te ministar ekonomije Emil Karanikolov i ambasadorica Bugarske u BiH Avgustina Tzvetkova-Karabasheva.

Vezani članci