BiH
0

Bugarski ministar Kalfin u posjeti Predsjedništvu BiH

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH Željko Komšić i šef kabineta člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića Miroslav Vujičić primili su ministra vanjskih poslova Bugarske Ivaila Kalfina

Prema riječima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Harisa Silajdžića, BiH ima interes za što bolje i intenzivnije odnose sa Bugarskom, s obzirom na njena iskustva koja može prenijeti BiH na njenom putu ka EU i NATO-u.

On je izrazio zahvalnost Bugarskoj na dosadašnjoj podršci koju je pružala BiH, te kazao da se trend dobrih odnosa nastavlja. Istakao je da je proces liberalizacije viznog režima veoma važan za građane naše zemlje te je iskazao želju BiH da 2010.godine postane nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, kazavši kako bi BiH bila zahvalna ukoliko bi za to dobila podršku Bugarske.

Prema riječima predsjedavajućeg Silajdžića, ekonomija je vrlo važna za BiH ali i za regiju u cjelini, te je naglasio važnost što intenzivnije ekonomske saradnje sa Bugarskom ali i saradnje na turističkom i kulturnom planu. Pomenuo je važnost povezivanja glavnih gradova regije avionskim linijama radi efikasnije saradnje zemalja regiona.

Ministar vanjskih poslova Bugarske Ivailo Kalfin je uputio čestitke BiH na potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te dobijenom Intenziviranom dijalogu na samitu NATO-a u Bukureštu. Kazao je da je to dokaz da reforme u BiH idu dobrim pravcem te da su time otvorene brojne mogućnosti i novi izazovi za BiH, jer je to,kako je rekao, put kojim je Bugarska prošla. Istakao je da će Bugarska nastaviti podržavati BiH na putu ka evropskim integracijama ali i razvoj zapadnog balkana, jer region, prema njegovim riječima, ima šansu za prosperitet.

Ministar Kalfin je BiH ponudio ekspertnu i druge vidove pomoći te posebno naglasio da ekonomski odnosi moraju imati prioritet u odnosima dviju zemalja jer u političkim odnosima nema otvorenih pitanja. Kao posebno važno je istakao potpisivanje sporazuma koji bi olakšali ekonomske odnose, između ostalog, o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i o zaštiti investicija. Prema riječima ministra Kalfina treba raditi na povezivanju glavnih gradova Evrope i zemalja regiona između ostalog, na kulturnom i turističkom planu ali i avio linijama.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je tokom susreta naglasio potrebu BiH za podrškom i razumijevanjem na njenom putu ka EU i NATO-u te kazao kako je to ključno za našu zemlju ali i za stabilnost cijelog regiona. On je rekao da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju prilika, šansa i test za BiH.