|

Bugarska pozdravila dogovor Izetbegovića, Dodika i Čovića

Bugarska pozdravila dogovor Izetbegovića, Dodika i Čovića
56
Er. M.
9.8.2019. u 11:02
23
komentara
56

dijeljenja
Bugarska pozdravila dogovor Izetbegovića, Dodika i Čovića
U povodu dogovora predsjednika pobjedničkih političkih stranaka u BiH Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića o formiranju vlasti oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Bugarske.
Službena Sofija pozdravila je sporazum, odnosno principe za uspostavu vlasti na nivou države BiH, koji su potpisali Bakir Izetbegović (SDA), Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović u zgradi Delegacije Evropske unije u Sarajevu.

"Pozdravljamo sporazum SDA, SNSD-a i HDZ-a koji se odnosi na formiranje novog saziva Vijeća ministara BiH. Veliki korak naprijed je politički dogovor da se ubrzaju procesi integracije u Evropsku uniju i održe odnosi s NATO-om", saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Bugarske.

Podsjećamo, Principi o formiranju vlasti na nivou institucija BiH utemeljeni su prije svega na principima poštivanja Ustava BiH i važećih zakona. Opozicija iz FBiH optužuje Bakira Izetbegovića, a opozicija iz RS-a Milorada Dodika za kapitulaciju potpisivanjem sporazuma.

Izetbegović je rekao kako u ovom sporazumu nema pobjednika ni gubitnika. U skorije vrijeme očekuje se da kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija dostavi svoj program rada Predsjedništvu BiH.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...