Sastanak u zgradi Vlade FBiH
0

Bugarska, Grčka i Rumunija brinu za budućnost BiH

FENA
Bugarska, Grčka i Rumunija kao članice Evropske unije, ali i kao zemlje iz ovog regiona, zainteresirane su za budućnost Bosne i Hercegovine na putu prema evroatlantskim integracijama.

Ovo je poruka koju su, tokom današnjeg susreta u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, premijeru FBiH Mustafi Mujezinoviću prenijeli bugarski, grčki i rumunski ambasadori u BiH - Andrey Transki, Procopios D. Mantzouranis i Daniel Banu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Zahvaljujući na ovakvoj poruci, premijer Mujezinović kazao je da za BiH drugog puta osim integracija nema.

  • Svi koji žele dobro ovoj zemlji, hoće da se to dogodi što prije. Bosna i Hercegovina ne može postati otok unutar EU, niti bi od toga mogla imati ikakve koristi. Naprotiv, imamo samo velike štete, kao što su nepostojanje bezviznog režima i težak pristup vanjskom tržištu, kazao je Mujezinović.

Kada su u pitanju zadaće koje pred BiH stoje u integrativnim procesima, pojasnio je federalni premijer, na Federaciju BiH dolazi nekih 10-15 posto, što znači da FBiH sama ne može puno utjecati na brzinu pristupa Evropskoj uniji. Ipak, Vlada Federacije nastoji ispuniti sve svoje obveze i tako pospješiti taj proces. Govoreći o ekonomskom stanju u BiH i, posebno, u FBiH, premijer Mujezinović ukazao je na to da je svjetska kriza, koja je po nas došla u najteže vrijeme, ostavila duboki trag.

Iako je, kako je kazao, izlaz iz teškoća težak i bolan, federalni premijer izrazio je optimizam, utemeljen i na planovima za povećanje investicijskih aktivnosti i javnih radova.

  • Imamo dobru perspektivu, trebamo puno raditi, ali nam treba i pomoć izvana, kazao je premijer.