BiH
51

Budžetom RS za sljedeću godinu predviđena veća plaća Miloradu Dodiku

Piše: G. D.
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kada je u augustu ove godine predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao kako smatra da je njegova plaća, koja je veća od 4.000 maraka, nedovoljna za posao koji radi, niko nije pomislio da će Dodikova plaća zaista narasti poslije toga.

Budžetom Vlade RS za narednu godinu rashodi za bruto plaće Predsjednika RS, koji su rebalansom budžeta u ovoj godini iznosili 2.181.000 maraka, povećani su na 2.500.000 maraka, odnosno uvećani su za više od 300.000 maraka. Ukupni rashodi Predsjednika RS povećani su za 1.153.800 maraka. Povećani su i rashodi za bruto plaće u Narodnoj skupštini RS, Vijeću naroda RS, Ustavnom sudu RS.

"Ukupni godišnji rashodi Predsjednika RS, u vremenu kada je tu funkciju obavljao Dragan Čavić, bili su tri puta manji. Zašto je Dodiku potrebno toliko para? Zašto on povećava svoju plaću? SNSD govori da treba smanjiti glomazni administrativni aparat, da treba svesti troškove na minimum, a Dodik samome sebi, preko isturenih igrača, povećava plaću", rekao je poslanik SDS-a Tomica Stojanović.