Nakon elementarnih nepogoda
0

Budžet Općine Srebrenica doveden u pitanje zbog naknade šteta

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Zbog naknade šteta prouzrokovanih elementarnim nepogodama koje su zadesile općinu od početka ove godine, budžet Općine Srebrenica doveden je u pitanje.

Oko 200.000 KM utrošeno je za raščišćavanje sniježnih nanosa do najudaljenijih sela, kao i za saniranje šteta od požara i nedavnih poplava.

Sredstva za naknadu šteta od elementarnih nepogoda nisu planirana u budžetu u isplaćenom iznosu i sada nastaju ozbilji problemi.

"Od početka ove godine imali smo visoki snijeg i veliki dio sredstava utrošen je za raščišćavanje putnih pravaca da bismo pomogli ljudima koji su danima bili odsječeni. Poslije toga, imali smo požar, a nedavno, u dva maha i poplave koje su prouzrokovale velike štete na usjevima i objektima. Neophodna je bila briga o zaštiti ljudi, posebno u naselju Žuti Most, gdje je pollava u potpunosti uništila jednu kuću. Isplatili smo štete, ne u punim iznosima, ali smo proveli akciju zaštite ovog naselja od narednih poplava. Sve je to dovelo da sada imamo manjka sredstava u budžetu i kasne plaće, kao i finansiranje javnih institucija“, izjavio je Ćamil Duraković, zamjenik načelnika Općine.

Ševko Karić iz Odjeljenja za urbanizam izjavio je da su isplaćena značajna sredstva, ali će biti neophodno još novca za saniranje putnih pravaca na kojima je došlo do oštećenja.

Duraković je istakao da sada treba sanirati i općinski budžet, koji iznosi oko šest miliona maraka. Bit će neophodna finansijska podrška od vlada oba entiteta koje su do sada Općini Srebrenica uplatile svega oko 50.000 KM.