Za 2020. godinu
7

Budžet Općine Novi Grad veći od 46 miliona KM, više od polovine ide u kapitalne projekte

M. A.
Vijećnici Općinskog vijeća Novi Grad usvojili su budžet Općine Novi Grad Sarajevo za 2020. godinu u do sada najvećem iznosu od 46.873.000 KM. Budžet je podržalo 20 vijećnika, dok su vijećnici Naše stranke i SDP-a glasali protiv, a klub vijećnika Selimbegović - Vukadin bili su suzdržani.

Sastavni dio budžeta čine vrlo važni projekti koji se odnose na poboljšanje uslova života građana općine Novi Grad. Vijećnici su pohvalili ovako kreiran budžet, istakavši da su njime obuhvaćene sve strukture stanovništva, počevši od porodilja, socijalnih kategorija, boračkih populacija, humanitarnih i nevladinih organizacija do penzionera. Planirana su i sredstva za programe podrške obrazovanju, kulturi, sportu, održivom povratku i sl.

Za realizaciju kapitalnih projekata planirano je 51 posto budžeta, a 5,5 miliona KM planirano je za važne saobraćajnice, nekategorisane ceste i ceste od lokalnog značaja za Novi Grad. Milion KM izdvojeno je i za rekonstrukciju i proširenje ulice Džemala Bijedića, a 1,7 miliona za rješevanje problema saobraćaja u mirovanju, među kojima je i podzemna garaža u B fazi Alipašinog Polja.

"Usvojen je jedan ambiciozan i realan budžet koji općinske službe mogu u toku jedne godine implementirati. Kada su u pitanju kapitalni projekti sa zadovoljstvom ću reći da smo tokom javne rasprave prihvatili značajan broj prijedloga koji se odnose uglavnom na infrastrukturu, tako da smo dobili visok iznos koji će se usmjeriti u cestovnu infrastrukturu. Pored toga bih istakao i da 2,5 miliona ide na kanalizacionu mrežu, a najznačajniji projekat je izgradnja separatne kanalizacije u ulici Smaila Šikala. Planirano je i zatvaranje za saobraćaj trgova na Dobrinji i Alipašinom polju u A, B i C fazi, zatim uređenje trgova, bulevara i šetališta. Ono što moram istaći je da su u budžetu, kao i uvijek, uvrštene osjetljive kategorije stanovništva, od izgradnje vrtića do penzionera, zastupljene su sve strukture stanovništva", kazao je Emir Dedović, pomoćnik općinskog načelnika za finansije.

Od ostalih projekata naveo je da su izdvojena sredstva za nastavak izgradnje sportsko-rekreacionog centra na Dobrinji s bazenima, zatim sportsko-rekreacionog centra koji će se graditi kod Osnovne škole na Sokolju, kao i sredstava za završetak sportske sale u OŠ "Umihana Čuvidina" i proširenja škole, ambulantu, obdanište i druge prateće sadržaje.

U budžetu za iduću godinu planirano je i 850.000 KM za Omladinsko pozorište i koncetrnu dvoranu. 600.000 KM planirano je za završetak uređenja šetališta i Bulevara branilaca Dobrinje do entitetske granice, kao i sredstva za izgradnju i uređenje šetališta od Otoke do Hrasnog, Trga Sabora bosanskog, izgradnju i sanaciju pješačkih staza i stepeništa, te proširenje kapaciteta sadržaja u sklopu Doma oslobodilaca na Žuči, kao i sredstva za početak gradnje Memorijalnog kompleksa na Golom brdu.

Također su planirana sredstva za nastavak obnove vrtića "Vjeverica", sanaciju i izgradnju sportskih i dječijih igrališta, za hitne intervencije na zgradama kolektivnog stanovanja i druge značajne projekte.

Usvojena je i inicijativa da Općinsko vijeće urgentno uputi zahtjev Skupštini KS kako bi se u budžetu za 2020. godinu uvrstila finansijska sredstva potrebna za školovanje i zapošljavanje nedostajućih 315 policijskih službenika, čime bi se poboljšala sigurnosna situacija u općini Novi Grad i Kantonu Sarajevo.

Istaknuto je kako Općina Novi Grad kontinuirano podržava Četvrtu PU u opremanju i drugim projektima, i da ne može utjecati na nedostajući kadar jer je to dužno resorno ministarstvo, te da zbog nepopunjenosti nedostajućeg kadra Ministarstvo unutrašnjih poslova KS snosi odgovornost za sigurnosnu situaciju, koja se zbog migrantske krize, može dodatno usložnjavati.