{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budžet Općine Novi Grad Sarajevo uvećan za 2,1 milion KM

F
30.6.2015. u 20:09
42
63
Budžet Općine Novi Grad Sarajevo uvećan za 2,1 milion KM
42
Budžet Općine Novi Grad Sarajevo uvećan za 2,1 milion KM
Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je na današnjoj sjednici rebalans budžeta Općine za ovu godinu, kojim je budžet povećan za oko 2.100.000 KM u odnosu na planirani.
Ukupna budžetska sredstva Općine 2015. godinu iznose 32.886.000 KM.

Kako je pojasnio Emir Dedović, pomoćnik načelnika za finansije, privredu i inspekcijske poslove Općine Novi Grad, ova lokalna zajednica će u ovoj godini raspolagati sa ukupnim sredstvima koja su veća za 2,1 milion maraka nego što je prvobitno bilo planirano budžetom za 2015. godinu, a najveći dio tih sredstava bit će usmjeren u realizaciju kapitalnih projekata.

Kako je istaknuto, značajan priliv sredstava u budžet Općine Novi Grad ostvaren je od prihoda od rente, a povećanoj izgradnji stambeno-poslovnih objekata doprinijele su korekcije regulacionih planova koje su rađene u saradnji sa Zavodom za planiranje razvoja KS i Gradskim vijećem, čime su stvoreni uslovi provedbeno-planske gradnje na području općine Novi Grad, koji su traženi od investitora kako bi investicije bile opravdane.

"Povećanje prihoda je rezultat uspješnog rada ove lokalne zajednice. To se odnosi prije svega na prihode od rente od građevinskih dozvola, koje se izdaju na području općine Novi Grad, što je vidljivo na terenu. Osim toga, povećanju prihoda doprinjeli su i prihodi od PDV-a i porez na promet od nekretnina", objasnio je Dedović.

Dodao je da predloženi nivo budžetskih raspoloživih sredstava u potpunosti obezbjeđuje stabilno funkcionisanje Općine i izmirenje svih zakonskih obaveza, kao i planiranih kapitalnih izdataka u 2015. godini.

Najveći dio sredstava predviđenih rebalansom budžeta, odnosno 1,9 miliona KM usmjeren je u kapitalne projekte koji su započeti u prošloj i ovoj godini, tako da su osigurana sredstva za nastavak njihove realizacije.

Prije svega to se odnosi na izgradnju škole na Aneksu i dogradnju škole u Dobroševićima, za čiju kompletnu izgradnju nisu do kraja zatvorene finansijske konstrukcije, ali rebalansom budžeta osigurano je da se njihova gradnja nastavi.

Zatim, obnova Doma zdravlja „"ovi Grad“, eksproprijacija zemljišta na trasi devete transverzale, koji je jedan od najznačajnijih projekata Općine Novi Grad, a koji u narednom periodu treba završiti.

Također, planirana su sredstva i za izgradnju A transverzale, šeste transverzale i velikog broja lokalnih cesta na području općine Novi Grad, kao i sanaciju oštećenih trgova na Dobrinji i Alipašinom Polju, zatim izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u Dobroševićima i Naselju heroja Sokolje i mnoge druge projekte koji su od velike važnosti za ugodniji život naših stanovnika.

Dedović je istakao da je rebalans budžeta Općine Novi Grad Sarajevo po prvi put donesen krajem šestog mjeseca, čime je data mogućnost da se pojedini projekti završe u ovoj godini.

Na današnjoj sjednici Općinsko vijeće donijelo je Odluku o finansiranju/sufinansiranju projekata nevladinih i neprofitnih organizacija humanitarnog karaktera iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo u 2015. godini, kao i prijedlog Odluke o finansiranju/sufinansiranju projekata nevladinih i neprofitnih organizacija civilnog društva iz budžeta Općine za ovu godinu.

Usvojen je i prijedlog odluke o finansiranju projekata crkava i vjerskih zajednica u 2015. godini, saopćila je press služba Općine.

Također, usvojen je nacrt odluke o izmjenama i dopunama Odluke o javnim priznanjima Općine Novi Grad Sarajevo, a vijećnicima su prezentirane i informacija o uslovima rada mjesnih zajednica s aspekta prostornih, materijalno-tehničkih i finansijskih uslova rada i informacija o stanju vodovodnog i kanalzacionog sistema na području općine Novi Grad Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: