Rebalansom budžeta
204

Budžet novog predsjednika RS-a Milorada Dodika povećan sa 11 na 56 miliona KM

S. Š. U.
Izvor: Facebook
Izvor: Facebook
Vlada Republike Srpske utvrdila je na danas održanoj 39. posebnoj sjednici Prijedlog Budžeta Republike Srpske za 2023. godinu.

Okvir Budžeta iznosi 5 milijardi i 383 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 19,4 posto u odnosu na II rebalans Budžeta za 2022. godinu.

Ovim prijedlogom se i budžet Predsjednika RS sa ovogodišnjih 10,8 miliona KM povećava na 56,5 miliona maraka.

Najznačajniji rast u budžetu Predsjednika odnosi se na rashode po osnovu korištenja roba i usluga koji su sa 7,2 miliona KM povećani na 52,6 miliona maraka, piše capital.ba.

U prijedlogu budžeta RS je navedeno:

"Rashodi po osnovu korištenja roba i usluga su planirani u skladu sa politikama štednje i ograničavanja neproduktivne potrošnje, pri čemu se vodilo računa da se ne ugrozi funkcionisanje i rad budžetskih korisnika prilikom izvršavanja aktivnosti iz njihove resorne nadležnosti. Uvećanje ove grupe rashoda je u najvećoj mjeri rezultat planiranja sredstava za realizaciju projekta podrške humanitarnim i društveno korisnim akcijama i pokroviteljstva i projekta podrške za izgradnju, adaptaciju i opremanje objekata za djecu i omladinu, te uvećanja rashoda za stručne usluge".

Centralna izborna komisija BiH je ponovnim, kontrolnim brojanjem glasova, utvrdila da je novi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.