{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budžet Federacije BiH za 2009. godinu 1,6 milijardi KM

F
30.12.2008. u 15:41
0
2
Budžet Federacije BiH za 2009. godinu 1,6 milijardi KM
0
Budžet Federacije BiH za 2009. godinu 1,6 milijardi KM
Federacija BiH ulazi u novu godinu s budžetom od 1,6 milijardi KM.
Taj iznos, umanjen za 233 miliona KM, u odnosu na ovogodišnji, predložila je Federalna vlada, a danas je odobrio Dom naroda Federalnog parlamenta, nakon što je jučer suglasnost dao i Predstavnički dom.

Uz tekst budžeta, poslanici i delegati u Parlamentu usvojili su zaključke kojima su zadužili Vladu da u aprilu 2009. pripremi rebalans budžeta na bazi analize toka prihoda i rashoda iz prvog godišnjeg kvartala.

Vlada je također zadužena da u roku od 60 dana pripremi i uputi u parlamentarnu proceduru zakone koji podrazumijevaju reformu i umanjenje budžetskih opterećenja Federacije, posebno u socijalnom sektoru.

Vlada je dužna da za 60 dana pripremi i Prijedlog zakona o plaćama i naknadama svih budžetskih korisnika u Federaciji, podrazumijevajući sve nivoe vlasti u entitetu te privredna društva s većinskim državnim kapitalom.

Na osnovu sljedećeg zaključka Parlamenta, Vlada je dužna da rezervu budžeta koristi prema sljedećim kriterijima: jednu trećinu za održivost (samoneodrživih) nižih nivoa vlasti i sufinanciranje njihovih projekata, jednu trećinu za neophodna ravnanja neplaniranih potreba budžetskih korisnika te trećinu za interventne potrebe.

Dom naroda Federalnog parlamenta kao, i jučer Predstavnički dom, usvojili su uz tekst budžeta za iduću godinu Zakon o izvršenju ovog akta.

Današnja sjednica Doma naroda nastavljena je ostalim tačkama dnevnog reda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: