Federalni parlament
0

Budžet Federacije BiH za 2009. godinu 1,6 milijardi KM

FENA
Federacija BiH ulazi u novu godinu s budžetom od 1,6 milijardi KM.

Taj iznos, umanjen za 233 miliona KM, u odnosu na ovogodišnji, predložila je Federalna vlada, a danas je odobrio Dom naroda Federalnog parlamenta, nakon što je jučer suglasnost dao i Predstavnički dom.

Uz tekst budžeta, poslanici i delegati u Parlamentu usvojili su zaključke kojima su zadužili Vladu da u aprilu 2009. pripremi rebalans budžeta na bazi analize toka prihoda i rashoda iz prvog godišnjeg kvartala.

Vlada je također zadužena da u roku od 60 dana pripremi i uputi u parlamentarnu proceduru zakone koji podrazumijevaju reformu i umanjenje budžetskih opterećenja Federacije, posebno u socijalnom sektoru.

Vlada je dužna da za 60 dana pripremi i Prijedlog zakona o plaćama i naknadama svih budžetskih korisnika u Federaciji, podrazumijevajući sve nivoe vlasti u entitetu te privredna društva s većinskim državnim kapitalom.

Na osnovu sljedećeg zaključka Parlamenta, Vlada je dužna da rezervu budžeta koristi prema sljedećim kriterijima: jednu trećinu za održivost (samoneodrživih) nižih nivoa vlasti i sufinanciranje njihovih projekata, jednu trećinu za neophodna ravnanja neplaniranih potreba budžetskih korisnika te trećinu za interventne potrebe.

Dom naroda Federalnog parlamenta kao, i jučer Predstavnički dom, usvojili su uz tekst budžeta za iduću godinu Zakon o izvršenju ovog akta.

Današnja sjednica Doma naroda nastavljena je ostalim tačkama dnevnog reda.