Nebojša Radmanović
0

"Budžet BiH je predimenzioniran"

SRNA
Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2010. godinu, koji je upućen parlamentranu proceduru, predimenzioniran i da druga dva člana Predsjedništva BiH prijedlogom za njegovim povećanjem doprinose nestabilnosti u BiH.

"O budžetu se mora razgovarati na ozbiljan način i o njemu moraju razgovarati stručnjaci, jer budžet BiH utiče i na razvoj entiteta. Druga druga člana Predsjedništva hoće da povećaju budžet, što je gotovo nemoguće, i svojim glasanjem za budžet doprinose nestabilnosti u BiH", izjavio je Radmanović novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, socijalni problemi u entitetima nakon povećanja budžeta ostaju u entitetima što dovodi do ekonomske krize u BiH.

"Zato i nisam podržao Nacrt budžeta koji je sada u prijedlogu i izazvaće probleme u parlamentu BiH", zaključio je Radmanović.

Predsjedništvo BiH je utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2010. godinu za koji su glasali predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić, dok je Radmanović bio protiv, jer su druga dva člana tražila povećanje za 50 miliona KM.

Komšić i Silajdžić su iznijeli prijedlog da stavka - sredstva za finansiranje projekata održivog povratka - umjesto 10.500.000 KM, iznosi 32.000.000 KM, odnosno da bude na nivou 2009. godine.

Na sjednici Predsjedništva BiHG je donesen zaključak da se Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH dostavi Parlamentarnoj skupštini na usvajanje.

Savjet ministara BiH je na sjednici održanoj 5. novembra usvojio Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2010. godinu, kojim je predviđeno da ukupni prihodi za finansiranje institucija BiH u narednoj godini iznose 1.028.034.000 KM.