{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budva: Potpisan Sporazum o sniženju cijena usluge roaminga u zemljama regije

29.9.2014. u 13:06
8
22
Budva: Potpisan Sporazum o sniženju cijena usluge roaminga u zemljama regije
8
Budva: Potpisan Sporazum o sniženju cijena usluge roaminga u zemljama regije
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić danas je u Budvi s resornim ministrima Crne Gore, Makedonije i Srbije potpisao Sporazum o sniženju cijena usluge roaminga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama, što će građanima omogućiti znatno niže cijene usluge rominga.
Osim Hadžića, Sporazum su potpisali i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore Vujica Lazović, zamjenica ministra za informatičko društvo i administraciju Makedonije Marta Arsovska Tomovska i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Srbije Rasim Ljajić.

"Cijene roaming usluga u zemljama regije su neopravdano visoke i ja sam prije dvije godine uputio inicijativu da se i Bosna i Hercegovina uključi u EU roaming regulativu", rekao je ministar Hadžić nakon potpisivanja.

Kako je naveo, ovim sporazumom prilagođava se regulacija cijena roaming usluga u zemljama regije evropskoj Uredbi o roamingu.

"Drago mi je kada vidim da smo jedan od započetih projekata, od kojeg će građani pet zemalja regije imati korist, doveli do kraja. Ovo je značajan iskorak i napredak u saradnji zemalja regije i očekujem da će sniženje cijena roaminga doprinijeti povećanju tražnje za uslugama mobilnih komunikacija čime će se ubrzati razvoj ovog tržišta u regiji", dodao je Hadžić.

Sporazumom je predviđeno etapno usklađivanje domaćih cijena roaming usluge sa cijenom koja važi u zemljama EU. Za realizaciju Sporazuma biće nadležna regulatorna tijela za elektronske komunikacije zemalja potpisnica.

Na inicijativu ministra Hadžića, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je još prije dvije godine Evropskoj komisiji uputilo zahtjev za uključivanje BiH u roaming regulativu EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: