{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Budućnost se ne može graditi na prikrivanju zločina"

F
26.4.2009. u 12:24
0
0
"Budućnost se ne može graditi na prikrivanju zločina"
0
"Budućnost se ne može graditi na prikrivanju zločina"
Budućnost se ne može graditi prikrivanjem činjenica i zločina. U postjugoslavenskim zajednicama ratni zločini koje je počinila druga strana se ističu, često preuveličavaju, dok se vlastiti zločini relativiziraju, minimiziraju i pravdaju zločinima drugih, rečeno je u nedjelju u Srebrenici.
"Na tim tezama se ne može graditi budućnost", kazao je u nedjelju Branko Todorivić, predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS-a, na konsultacijama o osnivanju regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim povredama ljudskih prava (REKOM), održanim u Srebrenici.

On je istaknuo da ratni zločini ne smiju biti prikriveni i zaboravljeni i stoga se za inicijativu o formiranju komisije REKOM očekuje snažna podrška u regiji.

Vesna Teršelić (Dokumenta Zagreb) istaknula je da će cilj komisije biti utvrđivanje činjenica koje mogu pomoći u daljnjem procesuiranju. Ona smatra da je traganje za pravdom isuviše sporo a u idućih 10 godina sudovi bi uz sadašnji tempo rada uspjeli završiti tek 1200 procesa.

"Rad komisije bi pomogao u ubrzavanju procesa", istanukla je Teršelić.

REKOM bi po mišljenju Vehida Šehića iz Foruma građana Tuzla uspio riješiti mnoge dileme i zauvijek spriječio manipulaciju u brojkama stradalih i ubijenih, a može se spriječiti da se u javnosti iznose određene laži ili ako su već iznesene, pokazati da više nisu kredibilne. Sakupljene činjenice koristile bi tužilaštvu za ratne zločine a žrtvama i njihovim porodicama može se povratiti dostojanstvo .

Slični skupovi održat će se u još 15 gradova u Bosni i Hercegovini i regiji a nakon toga uz saglasnost vlada i parlamenata vjerovatno naredne godine došlo bi do formiranja komisije REKOM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: