{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Budućnost se ne može graditi na prikrivanju zločina"

F
26.4.2009. u 12:24
0
0
"Budućnost se ne može graditi na prikrivanju zločina"
0
"Budućnost se ne može graditi na prikrivanju zločina"
Budućnost se ne može graditi prikrivanjem činjenica i zločina. U postjugoslavenskim zajednicama ratni zločini koje je počinila druga strana se ističu, često preuveličavaju, dok se vlastiti zločini relativiziraju, minimiziraju i pravdaju zločinima drugih, rečeno je u nedjelju u Srebrenici.
"Na tim tezama se ne može graditi budućnost", kazao je u nedjelju Branko Todorivić, predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS-a, na konsultacijama o osnivanju regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim povredama ljudskih prava (REKOM), održanim u Srebrenici.

On je istaknuo da ratni zločini ne smiju biti prikriveni i zaboravljeni i stoga se za inicijativu o formiranju komisije REKOM očekuje snažna podrška u regiji.

Vesna Teršelić (Dokumenta Zagreb) istaknula je da će cilj komisije biti utvrđivanje činjenica koje mogu pomoći u daljnjem procesuiranju. Ona smatra da je traganje za pravdom isuviše sporo a u idućih 10 godina sudovi bi uz sadašnji tempo rada uspjeli završiti tek 1200 procesa.

"Rad komisije bi pomogao u ubrzavanju procesa", istanukla je Teršelić.

REKOM bi po mišljenju Vehida Šehića iz Foruma građana Tuzla uspio riješiti mnoge dileme i zauvijek spriječio manipulaciju u brojkama stradalih i ubijenih, a može se spriječiti da se u javnosti iznose određene laži ili ako su već iznesene, pokazati da više nisu kredibilne. Sakupljene činjenice koristile bi tužilaštvu za ratne zločine a žrtvama i njihovim porodicama može se povratiti dostojanstvo .

Slični skupovi održat će se u još 15 gradova u Bosni i Hercegovini i regiji a nakon toga uz saglasnost vlada i parlamenata vjerovatno naredne godine došlo bi do formiranja komisije REKOM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: