{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budućnost kršćansko-muslimanskog dijaloga

F
29.12.2008. u 18:13
0
5
Budućnost kršćansko-muslimanskog dijaloga
0
Budućnost kršćansko-muslimanskog dijaloga
Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) organizirao je danas javno predavanje dr. Mate Zovkića o kršćansko - muslimanskom dijalogu na temelju dokumenta 138 muslimanskih poglavara i znanstvenika - javno pismo Papi Benediktu i drugim kršćanskim poglavarima o potrebi dijaloga.
"Naslonio sam se na riječ koju oni upotrebljavaju, a to je da je kršćana i muslimana 55 posto u svijetu i ako bude mir između kršćana i muslimana onda je vjerovatnoća da će zavladati pravda i mir u svijetu. Ako bude svađa onda je, kako oni kažu, u pitanju naša budućnost," naglasio je dr. Zovkić.

On je kazao da je Sveta stolica i Papa na to je odgovorio pozitivno. Organizirao je u novembru ove godine kvorum u Vatikanu iz čega je nastala inicijativa za dalju suradnju.

Predavanje nazvano "Budućnost kršćansko-muslimanskog međureligijskog dijaloga u perspektivi «zajedničke riječi» - pismo Papi i kršćanskim liderima" peto je akademsko predavanje u ciklusu predavanja koje organizira IUS, a prvo o ovoj temi. Organizirano je u cilju informiranja akademske javnosti IUS-a, profesora i gostiju univerziteta o povećanom interesu za novim i drugačijem pristupu međureligijskog i međukulturalnog dijaloga.

Mato Zovkić je profesor na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji u Sarajevu i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije zadužen za odnose s drugim vjerskim zajednicama. Autor je mnogih publikacija o temi kršćansko-islamskog dijaloga i učesnik mnogih internacionalnih konferencija o toj temi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: