Republikanski institut i SDA
0

Budućnost BiH je u integraciji vrijednosti desnog centra

FENA
Senad Šepić
Senad Šepić
U BiH se malo zna o desnom centru, te je zbog njene budućnosti važno postizanje unutrašnjeg dogovora, a čemu značajno mogu doprinijeti stranke ove političke grupacije, zaključak je međunarodne konferencija "Perspektive desnog centra u BiH“, koju su organizirali Politička akademija SDA i Međunarodni republikanski institut iz Washingtona (IRI).

Naglašeno je da stranke desnog centra moraju otvoriti nove perspektive unutar samih stranaka, između stranaka, te moraju ponuditi konkretne odgovore na pitanja o kojima građani svakodnevno brinu, kao što su radna mjesta, obrazovanje, privreda, investicije i drugo.

Istaknuta je i nužnost regionalne saradnje, naročito u ekonomiji, te angažiranji nastup prema Evropskoj narodnoj stranci i međunarodnim partnerima, tražeći podršku u promociji desnog centra.

"Desni centar treba da na neki način pomiri individualna i kolektivna prava, što je ključ uspjeha napretka BiH. Vjerujem da samo unutrašnjim dogovorom, uz podršku međunarodnih partenera, ovdje možemo izgraditi prosperitetno društvo i državu koja će biti servis narodima i građanima. Stranke desnog centra u BiH moraju jače promovisati i afirmisati svoju poziciju i mislim da je tu leži odgovor na mnoge probleme i neriješena pitanja koja su aktuelna u našoj zemlji“, izjavio je direktor Političke akademije SDA Senad Šepić.

Uz Šepića, na konferenciji su učestvovali brojni stranački zvaničnici iz BiH, uključujući i predsjednika PDP-a Mladena Ivanića, zamjenika predsjednika HDZ 1990 Martina Raguža, zamjenika predsjednika SDA Asima Sarajlića, te predstavnici Evropske narodne stranke iz Brisela, IRI-ja, Vijeća Evrope, civilnog društva i akademske zajednice.