Park "Jezero"
0

Buduća najveća zelena oaza u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Suočena sa sve većim nestankom zelenih površina, sarajevska općina Centar prije pet godina pokrenula je jedan od najznačajnih investicionih projekata, izgradnju i obnovu parka "Jezero", koji se nalazi u blizini porodilišta "Zehra Muidović“.

Kada se pristupilo radovima 2003. godine, to je bio ogroman neuređen prostor sa nagomilanim otpadom, a danas je zahvaljujući lokalnoj inicijativi na dobrom putu da postane jedan od najljepših parkova u našoj zemlji. Njegova ukupna površinom iznosi sedam hektara. Za pet godina, koliko traje projekt izgradnje i uređenja gradskog parka "Jezero", radnici preduzeća "Park" su očistili i poravnali zemljište, na kojem su izgradili pješačku, trim i biciklističku stazu, uredili dječije igralište, postavili klupe za odmor.

Posadili su stotine sadnica hrasta, kestena, bukve, javora te raznovrsnog grmlja . Nedavno su posijali travu na površini od 3.680 kvadratnih metara, a u parku su uredili dječije igralište sa klackalicama i toboganom te postavili klupe za odmor.

Na padini ispod gradskog porodilišta "Zehra Muidović", vrijedni komunalci su i ovog ljeta u centralnom dijelu parka uljepšali prostor još jednom oazom u kojoj su spojeni kamen, cvijeće i zelenilo.

Radi se o kamenjaru u kojem je svoje mjesto našlo oko 50 vrsta niskog ukrasnog rastinja te nekoliko vrsta sezonskog cvijeća i niskih dekorativnih stabala.

"Ovakva kombinacija je spoj ugodnog sa korisnim - osim što biljke uljepšavaju kompletan izgled parka, njihov korijen vrši funkciju vezivanja tla i čini čitavo područje stabilnijim", kazao je Arslan Čengić iz preduzeća "Park".

Po programu za 2009. godinu, dolaskom jesenje sezone padavina počinje sadnja crnogoričnog i bjelogoričnog drveća na padini ispod gradskog porodilišta, što će dodatno stabilizirati tlo u tom dijelu parka.

Obnova i uljepšavanje park u centralnoj sarajevskoj općini nastavit će se i u narednim godinama. Tako će Sarajlije u neposrednoj blizini grada dobiti veliko zeleno prostranstvo, prijeko potrebno za relaksaciju i bijeg od gradske vreve.