10. augusta
236

Budite njihov heroj: U Sarajevu akcija darivanja krvi za djecu oboljelu od raka

A. Z.
Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka", Crveni križ FBiH, Crveni križ općine Centar i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH u ponedjeljak, 10. augusta, organizuju akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Akcije će se održati od 8 do 18 sati u prostorijama Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH (Čekaluša 86 – kod Zubotehničke škole).

Tokom hemoterapija svakom djetetu oboljelom od raka je potrebna krv. Vrlo često oni primaju i po nekoliko doza sedmično. Donirana krv za njih znači život. Krv i njeni derivatni su potrebni u kontinuitetu, kako djeci oboljeloj od raka, tako i drugim pacijentima, jer ona predstavlja lijek bez kojeg ne mogu završiti svoje liječenje. Stoga je vrlo važno da i u vrijeme pandemije COVID-19 budemo uz njih više nego ikada, jer ovise o nama. Čovjek je jedini izvor krvi, ne možemo je vještački proizvesti.

"Stoga, pozivamo sve građane koji imaju priliku doći 10. augusta od 8 do 18 sati u Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH da dođu i poklone dio sebe koji može spasiti živote čak tri djeteta. Djeca oboljela od raka su istinski heroji, ali i ona trebaju svoje heroje koji će im biti podrška. Njihov heroj budite vi", saopćeno je.

Važno je napomenuti da svaki darivalac na ulazu u zavod mora proći trijažni proces. Obavezno je poštivanje preporučenih mjera zaštite u prostorijama zavoda, tj. nošenje zaštitne maske i držanje distance od najmanje 1,5 m.

Nemojte se prijavljivati za darivanje krvi ako ste:

  • Putovali u zemlje sa širenjem novog virusa CORONA u posljednjih 28 dana
  • Prehlađeni
  • Kašljete i kišete
  • Imate zarazne bolesti
  • Bili u kontaktu s bolesnom osobom.