"Ne nasjedajte na manipulacije"
0

Budimlić pozvao pripadnike MUP-a KS da nastave raditi

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) Muhamed Budimlić reagirao je danas u povodu medijskih napisa u vezi sa stanjem u MUP-u KS-a, odnosno najavljenih protesta pripadnika ovog ministarstva, ocijenivši ih neutemeljenim, te pozivajući uposlenike Ministarstva da ne nasjedaju na manipulacije "nezadovoljnika" kojima ne odgovara transparentno provođenje procedura.

"Pozivam sve policijske službenike, državne službenike i namještenike MUP-a KS da nastave da rade svoj posao te da ne dozvole da budu predmet manipulacije i politikanstva pojedinaca, koji očigledno imaju za cilj da ih upotrijebe kao oruđe za svoje interese, te da se kroz fabrikovanje neistina ne dozvoljava da se stvari dovedu u red", riječi su koje je uputio ministar Budimlić s pres konferencije u sjedištu MUP-a KS.

Naveo je da su sporni medijski napisi kreirani od grupe uposlenika Ministarstva kojima ne odgovara pravovremeno, transparentno i efikasno provođenje procedura.

U tom kontekstu, Budimlić podsjeća da su medijski napisi uslijedili nakon što je pokrenuo preispitivanje ugovora o nabavci opreme i njenog servisiranja, te o korištenju usluga drugih institucija koje MUP-u KS iznajmljuju prostor, a za što Ministarstvo izdvaja više od 50.000 KM mjesečno, od čega samo za iznajmljivanje prostora oko 20.000 KM.

Argumentirajući stanovište da se radi o neutemeljnim optužbama i dezinformacijama, kantonalni ministar unutarnjih poslova podsjetio je na hronologiju dešavanja u vezi s izradom Prijedloga zakona o plaćama i naknadama plaća policijskih službenika, odnosno njegovog usklađivanja s federalnim zakonom, označivši UO Sindikata policije isključivim krivcem za nedonošenje tog zakona, "jer je insistirao na koeficijentima za obračun plaća koji nisu bili usklađeni s federalnim zakonima".

Demantirajući spomenute medijske navode, koji se tiču plaća i (ne)opremljenosti policijskih službenika, Budimlić navodi da se plaće za uposlenike Ministarstva isplaćuju, najkasnije do 5. u mjesecu, te da je u posljednjih šest godina za MUP KS nabavljeno 725 vozila u vrijednosti od gotovo deset miliona KM, a za uniforme policijskih službenika i kadeta Ministarstvo je izdvojilo 152.442 KM, odnosno 33.648 KM u toku 2010. te još 27.840 KM, kao i 51.772 KM u 2011. godini.

Istovremeno, za opremanje Jedinice za podršku MUPKS-a uloženo je oko 1,5 miliona KM, a troškovi izgradnje objekta za smještaj Jedinice iznosili su oko šest miliona KM.

Ministar Budimlić kazao je da ostaje otvoren za sve razgovore s uposlenicima Ministarstva, kao i predstavnicima Sindikata, te da očekuje njihovu potporu u rješavanju suštinskih problema, uključujući postizanje višeg kvaliteta usluga, te objektivnije i na egzaknim pokatateljima zasnovanog procesa nagrađivanja i činovanja policijskih službenika.