BiH
0

Budimir: RS treba obeštetiti žrtve genocida za koji je odgovorna

FENA
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir primio je danas predstavnike udruge "Majke enklava Srebrenica i Žepa", kojoj je dao podršku za odlazak u Strazbur, gdje će Evropskom sudu za ljudska prava biti predana tužba za počinjeni genocid.

Predstavnice udruge Munira Subašić i Kada Hotić informisale su predsjednika Budimira o ključnim problemima prognanih Srebreničana, pored ostaloga, o nemogućnosti održivog povratka i ostvarenja osnovnih prava, za što optužuju aktuelnu vlast u oba entiteta i na nivou BiH.

Posebno su istakle indolenciju vlasti u Federaciji BiH, koje su ih, kako su kazale, prevarile.

Budimir je tokom razgovora, pored ostalog, ponovio svoj raniji stav po pitanju civilnih žrtava rata, a koje su uvedene u pravo kao stradali vojnici s nakanom rješavanja statusa porodice, a čime je otvorena mogućnost promjene kategorije optužnica odgovornih za te zločine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Predsjednika FBiH.

On smatra da je potrebno dopuniti postojeća zakonska rješenja o civilnim žrtvama rata s posebnim odnosom prema žrtvama genocida.

"Na taj način bila bi stvorena pretpostavka za obeštećenje tih žrtava od Republike Srpske, čije su postrojbe i politika odgovorne za genocid u Srebrenici", kazao je Budimir.