{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budimir podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o reviziji branitelja

F
FENA
20.2.2012. u 17:26
0
2
Budimir podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o reviziji branitelja
0
Budimir podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o reviziji branitelja
Živko Budimir
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir podnio je danas Ustavnom sudu Federacije BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o provođenju nadzora zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske skrbi FBiH.
Predsjednik Budimir je u izjavi za Fenu pojasnio da se na ovakav potez odlučio temeljem dosadašnjih iskustava u provođenju revizije braniteljske populacije, ali i stavova Vlade FBiH iz konca petog mjeseca 2011. o tome da je taj zakon nedorečen i nedovoljno kvalitetan.

"Bio je dat rok od tri tjedna da se izrade izmjene i dopune tog zakona ili uradi novi zakon. S obzirom na to da do danas o tom pitanju nije ništa urađeno, a da se već sada susrećemo s ozbiljnim problemima u provođenju procesa revizije braniteljskih prava, potpisao sam zahtjev za ocjenu ustavnosti", kazao je Budimir.

U zahtjevu se traži ocjena ustavnosti članka koji dovode u diskriminirajuću poziciju pripadnike Armije BiH i Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u odnosu na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, a prije svega dovode u neravnopravnu poziciju određene kategorije koje podliježu reviziji za razliku od drugih koje su po drugim zakonima otišli u mirovinu kao bivši pripadnici Armije BiH ili HVO-a, a revizija njihovih prava neće biti izvršena jer nisu predviđene tim zakonom.

Budimir je ponovio da je razlog tome to što je zakon nedorečen i ostavlja mogućnost različite interpretacije, odnosno omogućava različite kriterije u provođenju same revizije, zbog čega smatra da je potrebno žurno izvršiti izmjene i dopune zakona ili napraviti novi koji će biti kvalitetniji i koji će jednako tretirati sve one koji koriste bilo koja prava koja su stečevina sudjelovanja u postrojbama HVO-a ili Armije BiH.

Izmijenjen zakon ili novi zakon trebao bi, prema riječima Budimira, s jedne strane precizirati sve te nedorečenosti, a s druge strane trebao bi precizirati ovlasti, odgovornosti i kriterije prema kojima će se revizija prava provoditi.

Nema propisanog roka u kojem bi Ustavni sud trebao odgovoriti na Budimirov zahtjev. No, predsjednik FBiH očekuje da će Ustavni sud vrlo brzo razmatrati ovaj podnesak i donijeti ocjenu o tome da li je zakon o reviziji braniteljskih prava usklađen s Ustavom FBiH, odnosno da li ovakav kakav je sada i dalje može biti implementiran ili će se morati uraditi novi zakon odnosno njegove izmjene i dopune.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: