BiH
99

Budimir se može pozvati na imunitet, ali mu ga Parlament može uskratiti

Klix.ba
Akcija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u kojoj se pretresaju prostorije predsjednika Federacije BiH Živka Budimira još uvijek je u toku.

Prema trenutno dostupnim informacijama Budimir se nalazi u svom kabinetu u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, a sumnjiči se navodno za korupciju i primanje mita za pomilovanje osuđenika u Federaciji BiH.

Također, nezvanično se saznaje da se Budimir pozvao na imunitet, tako da do njegovog hapšenja neće doći, iako su prvobitne informacije govorile suprotno.

Naime, u skladu sa Ustavom i zakonom koji regulira ovu oblast, delegati i članovi Parlamenta Federacije, kao i članovi kantonalnih zakonodavnih tijela, mogu se pozvati na imunitet od krivične i građanske odgovornosti, a predsjednik i potpredsjednici Federacije, članovi Vlade Federacije, kao i članovi kantonalnih vlada, mogu se pozvati na imunitet od građanske odgovornosti.

Osobe koje uživaju ovo pravo mogu se pozvati na imunitet u bilo koje vrijeme za postupke izvršene u okviru dužnosti tih osoba u navedenim institucijama, ali se on ne može smatrati općom preprekom za krivično gonjenje ili pokretanje parničnog postupka.

U članu 10. Ustava FBiH stoji da se predsjednik FBiH, premijer, zamjenik premijera i članovi vlade ne mogu krivično goniti niti odgovarati u građanskom postupku za bilo koju radnju učinjenu u vršenju funkcije.

U Budimirovom slučaju, on se može pozvati na imunitet, a hoće li biti pritvoren zavisi od toga za šta tačno ga se tereti, sve zavisi od toga radi li se o "grijehu" u vršenju funkcije u vlasti ili o prekoračenju nadležnosti. Pravnici tumače da se, ukoliko se radi o prekoračenju nadležnosti, krivični postupak može nastaviti, a ukoliko ne, onda Budimir ne može biti pritvoren.

"Ukoliko se predsjednik Budimir pozove na imunitet tada organi gonjenja moraju zatražiti stav od Mandatno-imunitetne komisije Parlamenta, jer ga je Parlament birao, a ona će odlučiti da li se radi o obavljanju njegovih poslova, kada vide optužni zahtjev, u okviru njegove nadležnosti i tada ga štiti imunitet. Ako je prekoračio ovlasti i radio nešto što je izvan njegovih ovlasti, pogotovo ako postoji osnovana sumnja da je počinio krivično djelo, Komisija mu skida imunitet i nadležni organi nastavljaju postupak", kazao je prof. dr. Kasim Trnka za TVSA.