Bivši predsjednik FBiH
18

Budimir: Mislim da uspostava Vlade FBiH neće biti moguća bez intervencije visokog predstavnika

T. K.
Screenshot: FTV
Screenshot: FTV
U emisiji Rezime na Federalnoj televiziji većeras je gostovao Živko Budimir, bivši predsjednik Federacije BiH i penzionisani general HVO-a gdje je poručio da uspostava Vlade FBiH neće biti moguća bez visokog predstavnika Christiana Schmidta.

"Do ovih izbora praktično je bila jedna vlada. To je prava politička kriza koja je dovela izbore do apsurda. Ponavlja se gotovo identitčna situacija i nakon ovih izbora. Mislim da uspostava Vlade FBiH neće biti moguća bez intervencije visokog predstavnika, ako se ne popusti pritiscima SDA i ne dopusti da i oni uđu u vlast na razini Federacije", kazao je Budimir za FTV.

Naglašava da bi nova intervencija visokog predstavnika u smislu trenutne promjene Ustava i Izbornog zakona, koja ne bi bila trajna, bila jako loša.

"To bi bila jedna praksa koja bi mogla biti zloupotrijebljena u budućnosti, uvijek na štetu malobrojnijih. Smatram da Schmidt nema puni kapacitet visokog predstavnika", naveo je.

Budimir ističe da je Izborni zakon, ovakav kakav trenutno imamo, zaista loš.

"Što dalje idemo u ovakvim odnosima u BiH, manje su šanse funkcioniranja BiH kao normalne države. Najviše me čudi narod ovdje u BiH, ljudi koji žele normalnu državu, koji ne vide da je jedini kriterij pri izboru nekoga u institucije pripadnost nekom narodu, nego bi trebalo biti stručnost, znanje i odgovornost", rekao je.

Dodao je da ovdje imamo situaciju u kojoj nepovratno klizimo u sve lošije stanje. Podcrtao je da se već duže vrijeme bori sa vjetrenjačama kada je u pitanju političko stanje u BiH i koje rezultuje jednim izopćenjem kada je on u pitanju.

"Ono je prisutno od strane svih. Dovoljna je činjenica da ja kao nekadašnji predsjednik Federacije i kao jedan od najviših vojnih zapovjednika u Federaciji već godinama nisam pozivan niti na jednu manifestaciju koja se odvija na državnoj razini", naglasio je.