BiH
0

Budimir i Kebo razriješili pitanje imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH

FENA
Pudarić i Kebo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Pudarić i Kebo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik i potpredsjednik Federacije BiH Živko Budimir i Mirsad Kebo danas su na sastanku u poslijepodnevnim satima razriješili pitanje imenovanja sudija Ustavnog suda Federacije BiH.

S obzirom na to da je uredima predsjednika i potpredsjednika FBiH prezentirano kako su njihovi odnosi jedan od najvećih problema u Federaciji BiH, s akcentom na imenovanja sudija Ustavnog suda, Budimir i Kebo su danas razriješili ovo pitanje.

Postignuta je saglasnost da kandidatkinje iz reda srpskog i hrvatskog naroda, Mirjana Čučković i Vesna Budimir, budu zajednički kandidati.

Prijedlog odluke o imenovanju bit će upućen u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Naglašava se da ovim činom Budimir i Kebo, ne samo da su pokazali da problem nije na relaciji predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, već i to da ne postoji problem koji se ne može riješiti ako za to postoji volja.

Ovom prilikom Budimir i Kebo upozoravaju na činjenicu o borbi političkih stranaka za kontrolom pravosudnih institucija koja, u kontinuitetu, traje već petnaest godina, a koja je obezvrijedila reformu pravosudnog sistema pod kontrolom međunarodne zajednice.

"Budimir i Kebo, svojom odlukom i rješenjem velikog problema, olakšali su posao predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, kako bi se ona sada mogla baviti 'manjim' problemima, kao što su korupcija, provedba presude Sejdić i Finci te ostale, koje nam blokiraju put ka Evropskoj uniji", saopćeno je iz ureda za odnose s javnošću predsjednika i potpredsjednika FBiH.