{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Budimir apeluje na zastupnike da korigiraju Zakon o povoljnijem penzionisanju

F
28.3.2013. u 09:38
0
25
Budimir apeluje na zastupnike da korigiraju Zakon o povoljnijem penzionisanju
0
Budimir apeluje na zastupnike da korigiraju Zakon o povoljnijem penzionisanju
Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir uputio je apel zastupnicima u Parlamentu Federacije BiH da danas putem amandmanskog djelovanja korigiraju Zakon o povoljnijem penzionisanju branitelja odbrambeno oslobodilačkog rata, isprave njegove nedostatke i pogreške te usvoje pravičan zakon koji će spriječiti urušavanje Penzionog fonda, a u isto vrijeme uvažiti sugestije MMF-a.
Budimir u saopćenju za javnost navodi da je Vlada FBiH, a na prijedlog Ministra branitelja, uputila po hitnom postupku Parlamentu FBiH u proceduru Zakon o povoljnijem penzionisanju branitelja odbrambeno oslobodilačkog rata.

Usvajanje novog zakona koji će na pravičan način tretirati oblast povoljnog penzionisanja po hitnom postupku obaveza je FBiH prema MMF-u, ali u isto vrijeme je uređenje oblasti penzionisanja branitelja odbrambeno-oslobodilačkog rata i vojnih penzionera na pravičan, zakonit i ustavan način obaveza FBiH prema braniteljima i vojnim osiguranicima.

"Smatram da je Prijedlog zakona koji je stavljen u proceduru nedovoljno kvalitetan i u isto vrijeme predstavlja realnu prijetnju stabilnosti Penzionog fonda, a time i Federaciji BiH, na što smo već upozoreni od strane čelništva MIO/PIO. Ovim stavom ne dovodim u pitanje intenciju predlagača da se na pravičan način, u skladu sa već postojećim zakonima omogući uvođenje u pravo pripadnika MUP-a i nekih drugih komponenata OS FBiH, koji su dosadašnjim zakonskim rješenjima bili oštećeni, kao ni namjeru predlagača da se izjednače prava i status svim dosadašnjim korisnicima penzionog prava, bivšim pripadnicima OS FBiH, na temelju postojećih zakonskih rješenja, već naprotiv smatram da predloženo rješenja zakona to ne postiže. Apeliram na zastupnike u Zastupničkom domu da putem amandmanskog djelovanja korigiraju Zakon, isprave njegove nedostatke i pogreške te usvoje pravičan zakon koji će spriječiti urušavanje Penzionog fonda, a u isto vrijeme uvažiti sugestije MMF-a", naveo je predsjednik Budimir.

Nadalje, smatra da teret teške ekonomske situacije u Federaciji BiH ne trebaju snositi smo vojni penzionieri, već i ostale kategorije društva, a prije svih državni službenici i namještenici kao i ostali korisnici budžeta na svim nivoima, u svjetlu činjenice kako su primanja u javnom sektoru značajno veća nego u realnom sektoru.

"Energično osuđujem pokušaje manipuliranja braniteljskom populacijom kao i pokušaj međusobnog sukobljavanja unutar braniteljske populacije u svrhu dnevno političkih ciljeva te pozivam branitelje da ne dozvole manipuliranje sobom", poručio je predsjednik FBiH Živko Budimir.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: