Općina Novi Grad
2

Buča Potok: Počinje rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Naredne sedmice započinje rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, a nakon toga i obnova saobraćajnice u ulici Adema Buče, istaknuto je danas na pres-konferenciji u Općini Novi Grad Sarajevo.

U Općini je održan sastanak predstavnika resornih ministarstava i KJKP Vodovod i kanalizacija o konkretnoj realizaciji tog projekata, koji bi trebao biti završen početkom sljedeće godine.

„Ono što je najbitnije za Općinu Novi Grad jeste da je finansijska konstrukcija tog projekta zatvorena. Ovih dana će se potpisati ugovor s izvođačem radova za kanalizacionu mrežu, obezbjeđena su sredstva iz Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS za vodovodnu mrežu i svu tu aktivnost će pratiti Ministarsvo saobraćaja kad se radi o asfaltiranju saobraćajnice“, istakao je načelnik Općine Novi Grad Aner Šuman.

Ministar prostornog uređenja KS Zlatko Petrović je kazao da će radovi odvijati u fazama, a Ministarstvo saobraćaja i Općina će regulisati pitanje saobraćaja u tom periodu. Govoreći o finansijskim sredstvima, Petrović je kazao da je za vodovod i kanalizaciju osigurano milion i 260 hiljada maraka plus troškovi asfaltiranja koje finansira Ministarstvo saobraćaja i kantonalna Direkcija za ceste.

On je pozvao sve subjekte koji postavljaju različite instalacije da to urade organizirano da se ne bi svakih pola godine vršilo kopanje ulice.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Haris Lulić je kazao da će nakon sanacije vodovodne i kanalizacione mreže, početi asfaltiranje po dionicama i što prije pokušati sanirati dijelove te saobraćajnice kako bi građani još u ovoj godini dobili kvalitetenu saobraćajnicu.

Ono što se ne uspije uraditi u ovoj godini, po njegovim riječima, bit će nastavljeno početkom sljedeće godine, u novoj građevinskoj sezoni, tako da se očekuje da će s početkom sljedeće godine ova saobraćajnica biti potpuno rekontruirana kako je i planirano.