BiH
4

Bubica: Zakon o zaštiti kontrolora i operatera javnog prijevoza je spreman

FENA
Jusuf Bubica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jusuf Bubica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo (KS) predložit će zakon o obavezama i ovlaštenjima kontrolora i operatera javnog prijevoza putnika u KS-u povodom jučerašnjeg ubistva vozača tramvaja Armena Dulića, uposlenika Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS, kazao je na današnjoj sjednici Skupštine KS-a ministar saobraćaja Jusuf Bubica.

Naglasio je da je zakon pripremljen i u fazi je pribavljanja saglasnosti nadležnih ministarstva.

"Želimo da zakon što prije dobije verifikaciju, jer će poboljšati sigurnost putnika i uposlenika GRAS-", rekao je ministar Bubica.

Pojasnio je da će od sada putnike i vozače osiguravati civilni agenti "dok situacija ne bude riješena adekvatnom zakonskom procedurom koja je već pokrenuta".

Podsjetio je da je Vlada KS-a jutros održala vanrednu sjednicu te osudila gnusno ubistvo vozača Dulića.

"Donijeli smo pet zaključaka koje smo već počeli implementirati. Prvi zaključak je preuzimanje odgovarajućih mjera da se ne bi ponovilo nešto slično. Također, Ministarstvo unutrašnjih poslova KS-a pojačat će kontrolu na linijama na kojima su se dešavali slični slučajevi, odnosno fizički napadi i neadekvatan odnos putnika prema vozačima", rekao je ministar Bubica .

Jedan od zaključaka jest i postavljanje zaštitnih kabina za vozače, te će putnici od sada komunicirati s revizorima ovog preduzeća i civilnim agentima.

"Također, Vlada KS-a će putem resornih ministarstava poduzeti sve aktivnosti dao bi se porodica ubijenog vozača Dulića adekvatno zbrinula. Troškovi dženaze i ukopa će platiti Vlada KS-a, kao i stipendije za školovanje njegove djece te zaposlenje supruge", rekao je kantonalni ministar saobraćaja Jusuf Bubica.