{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bubamare i ove jeseni stigle u Srebrenicu

S
8.10.2014. u 12:20
21
13
Bubamare i ove jeseni stigle u Srebrenicu
21
Bubamare i ove jeseni stigle u Srebrenicu
Kao po pravilu već nekoliko godina u oktobru i danas su fasade i više stanova u zgradama u srebreničkom naselju Baratova opsjeli rojevi bubamara.
Stanari ovih zgrada muku muče sa bubamarama koje ulaze u stanove, "mile" i gmižu po zidovima, uvlače se u kućni namještaj, stolariju, pukotine, odjeću i druge predmete.

I prethodnih godina sredinom oktobra, rojevi bubamara "kitili" su ove zgrade kao pčele kada izađu iz košnice. Jedino su se prošle godine bubamare pojavile nešto ranije - krajem septembra.

Bubamare se prvo pojave u ovom naselju, a zavisno od vremenskih uslova kasnije se pojavljuju i u drugim dijelovima Srebrenice na objektima koji su više izloženi suncu.

Foto: SRNA
Foto: SRNA


Najezda bubamara ometa normalan život u stanovima jer ostavljaju prljave tragove na odjeći, prozorima, posuđu i kućnom namještaju.

Dok jedni govore da bubamare donose sreću, drugi tvrde da njihova pojava u enormnoj količini predskazuje nešto ružno.

I dok praznovjerni nagađaju, žitelji "opsjednutih" stanova prinuđeni su da istjeruju bubamare iz prostorija i nabavljaju razne hemijske preparate za njihovo uništavanje.

I prethodnih nekoliko godina u drugoj polovini oktobra bila je slična situacija u ovim zgradama. Kada bi zahladilo i pao snijeg, bubamare bi nestale, a ponovo bi se pojavile kada bi otoplilo.

Ako je pojava rojeva bubamara samo meteorološki predznak, kao što je bilo u prethodnih pet godina, onda predstoji naglo zahlađenje, mrazevi pa i snježne padavine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: