{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Brzo krenuti u izgradnju sarajevske obilaznice

F
8.12.2006. u 17:30
0
0
Brzo krenuti u izgradnju sarajevske obilaznice
0
Brzo krenuti u izgradnju sarajevske obilaznice
Izgradnja i modernizacija saobraćajne infrastrukture definirani su kao osnovni strateški pravci razvoja Kantona Sarajevo, ali se na tom planu još ne poduzimaju konkretne aktivnosti.
Ovo je konstatirano danas na sjednici Vijeća za saobraćaj i veze Privredne komore Kantona Sarajevo, kojoj su pored privrednika iz te branše prisustvovali predstavnici državnih institucija i eksperti za saobraćaj i veze.

Sarajevska obilaznica predstavlja kapitalni interes za Kanton Sarajevo i privrednici, kako je rečeno, zahtijevaju da Direkcija za ceste FBiH i drugi učesnici ubrzaju izgradnju, jer nema nikakvih razloga da se s tim projektom odugovlači, naročito zbog toga što je osigurana finansijska podrška.

Što se tiče koridora 5-C istaknute su brojne teškoće i problemi s kojima javnost nije dovoljno upoznata, a odnose se na nepostojanje zakonske regulative na državnom nivou, strategije, kao i izvorna sredstva za finansiranje.

Vijeće izričito traži od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da se otklone sistemski problemi koji koče aktivnost na realizaciji ovog strateškog projekta, a to znači da se donese Zakon o putevima na državnom nivou i Strategija razvoja puteva visokog ranga BiH.

Privrednici smatraju da treba koristiti različite oblike finansiranja za izgradnju autoputa, od vlastitih izvora, kredita, koncesija i dr. S obzirom na to da se radi o krupnom investicionom projektu Vijeće smatra da se na nivou države mora formirati direkcija za puteve, koja bi operativno vodila te poslove.

Pošto jedan od krupnih problema predstavlja eksproprijacija, Vijeće predlaže hitno donošenje zakona o eksproprijaciji koji bi efikasno riješio pitanja imovinskopravnih odnosa i zadovoljio opće interese društva. Postojeći prednacrt tog zakona, smatraju članovi Vijeća, to ne osigurava i treba ga značajno dograditi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: