BiH
0

Bruxelles: Različita stajališta o ustavnim promjenama u BiH

FENA
Bruxelles
Bruxelles
Predstavnici triju naroda u Bosni i Hercegovine iznijeli su u subotu u Bruxellesu posve različita viđenja budućih ustavnih promjena.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da se protivi "kozmetičkim promjenama ustava BiH jer su one uvijek do sada išle na štetu hrvatskog naroda".

"Ne smije nam se dogoditi da ostanu dva entiteta, Republika srpska i Federacija BiH, s obzirom da su Hrvati u njoj građani drugog i trećeg reda", rekao je Čović novinarima u Bruxellesu gdje je u subotu počela trodnevna konferencija o ustavnim promjenama u BiH u organizaciji Evropske komisije i američkog Instituta za mir.

Za predsjednika SDS-a Dragana Čavića opstanak RS-a je "temeljni uslov" u što se ni u kojem slučaju ne smije dirati. "Može se mijenjati sve, osim jedne činjenice a to je da u BiH žive tri konstitutivna naroda, što treba identificirati u ustavno-pravnom poretku" rekao je Čavić.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić zauzeo se za jačanje središnjih državnih vlasti. "Kroz ustavne promjene treba ojačati ovlasti države" rekao je Tihić.

Čelnicima osam političkih stranaka u BiH predočen je sažetak prijedloga ustavnih promjena koje je izradio američki Institut za mir. Prema tom sažetku ne predviđa se promjena administrativno-teritorijalnog ustroja BiH, a promjene bi se odnosile na ulogu predsjedništva, vlade i parlamenta BiH.

Predlaže se da se umjesto sadašnjeg tročlanog predsjedništva uvede institucija predsjednika kojeg bi birao parlament ili da bude jedan predsjednik sa dva potpredsjednika, koji bi se rotirali na mjestu predsjednika svakih 16 mjeseci. Predlaže se da se izbriše odredba prema kojoj se predsjedništvo BiH sastoji od jednog Bošnjaka, jednog Hrvata i jednog Srbina.

U pogledu vlade predlaže se uvođenje funkcije premijera te dva potpredsjednika vlade.

Radna grupa koja je radila nacrt ustavne reforme nije postigla suglasnost oko toga treba li zadržati postojeći naziv Vijeće ministara ili ga preimenovati u vladu.

Na sastanku u Bruxellesu pored čelnika SDA, SDS-a, HDZ-a, SNSD-a, SDP-a, PDP-a, SBiH, HNZ-a su i članovi radne grupe koja je radila na pitanjima ustavnih promjena i postizanju dogovora o tim promjenama. U njoj su ovlašteni predstavnici iz osam političkih stranaka i oni su od aprila na više sastanaka analizirali ta pitanja.