{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bruxelles: Potvrđeno da potpisivanje SSP-a s BiH nije na dnevnom redu iduće sedmice

F
25.4.2008. u 17:19
0
0
Bruxelles: Potvrđeno da potpisivanje SSP-a s BiH nije na dnevnom redu iduće sedmice
0
Bruxelles: Potvrđeno da potpisivanje SSP-a s BiH nije na dnevnom redu iduće sedmice
Bruxelles
Zvanični predstavnik slovenskog predsjedništva Evropske unije potvrdio je u petak da za naredno zasjedanje Ministarskog vijeća Evropske unije, sazvano za ponedjeljak i utorak, nije predviđeno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom.
Kao ”glavni i jedini razlog” odgađanja ovog dugo najavljivanog čina, isti zvaničnik je, na konferenciji za novinare u Bruxellesu, naveo “tehničke i administrativno-pravne razloge” zbog kojih Opći dio Sporazuma i Privremeni trgovinski sporazum kao njegov najvažaniji dio nije bilo moguće prevesti i pravno-jezički autorizirati do narednog utorka.

On je također izjavio da su Vijeće Evropske unije i slovensko predsjedništvo “potpuno spremni za stavljanje potpisa na Sporazum s Bosnom i Hercegovinom”, ali da su u tome spriječeni administrativnim razlozima za koje su odgovorne vlasti u Sarajevu.
Na brojna novinarska pitaja o mogućem novom datumu potpisivanja Sporazuma, zvanični predstavnik slovenskog predsjedništva nije želio odgovoriti, ali je ponovio da se na administrativno-pravnim poslovima u vezi s tim “radi punim kapacitetom”.
Iz nezvaničnih izvora bliskih Evropskoj komisiji, međutim, saznaje se da u slovenskom predsjedništvu Evropske unije i slovenskoj vladi već odavno postoji saglasnost da Sporazum sa BiH ne može biti potpisan prije nego sa Srbijom, a u najboljem slučaju po Bosnu i Hecegovinu - u paketu.
Sve za sada raspložive informacije govore da bi datum potpisivanja Sporazuma o pridruživanju s BiH mogao biti 26. maja iako zvanični predstavnik slovenskog predsjedništva Evropske unije ni o ovom datumu na današnjem bifingu u Bruxellesu nije želio spekulirati.

Iz izvora bliskih slovenskom predsjedništvu je, međutim, potvrđeno da bi “ovako važan sporazum i za EU i za zemlje regiona morao biti potpisan na ministarskom nivou”, čime je za sada odbačena mogućnost eventualnog potpisivanja na nivou stalnih ambasadora zemalja članica u Bruxellesu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: