{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bruxelles: Mali izgledi za priključenje BiH Partnerstvu za mir

N
NINA
25.5.2004. u 09:50
0
21
Bruxelles: Mali izgledi za priključenje BiH Partnerstvu za mir
0
Bruxelles: Mali izgledi za priključenje BiH Partnerstvu za mir
Jaap de Hoop Scheffer
Glavni sekretar NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer izjavio je jučer da su mali izgledi da se Bosna i Hercegovina na predstojećem summitu Alijanse uključi u program “Partnerstvo za mir".
”Ključni problem i dalje ostaje saradnja domaćih vlasti sa haaškim tribunalom", kazao je Schefer. Visoki predstavnik Javier Solana nakon zajedničkog sastanka Političko-sigurnosne komisije Evropske unije i NATO-a, pohvalio je reformske napore bosansko-hercegovačkih vlasti upozorivši da je uhićenje haaških optuženika odgovornost svih u BiH.

"Sa današnje tačke gledišta, nakon što smo saslušali bh. premijera i ministra obrane, mogu reći da je impresivna količina posla koji je obavila ova vlada, u relativno kratko vremenu", kazao je Solana.

Međutim, po premijeru Terziću, uz primjedbu da se pitanje saradnje s Haagom treba proslijediti entitetima, točnije RS-u, ipak je BiH trebala od međunarodne zajednice dobiti poticaj u mogućnosti da u Istanbulu postane članica Partnerstva. Ovo tim prije što su mu veleposlanici Stalnog vijeća prenijeli uvjerenje da je Sarajevo ispunilo tehničke uvjete reformi obrane.

U srijedu, 26. maja Terzića očekuje susret s povjerenikom za međunarodne odnose Evropske komisije Chrisom Pattenom, koji je nedavno rekao da sumnja da će, zbog sporosti provođenja reformi u zemlji, bh. vlasti biti u mogućnosti ove jeseni započeti pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: