BiH
0

Bruxelles: Današnja hapšenja imaju dvije strane medalje

FENA
Nalog Tužiteljstva Bosne i Hercegovine o hapšenju dvadesetak osoba u Banjoj Luci, Sarajevu, Brčkom i Bijeljini, osumnjičenih za falsificiranje ličnih isprava, samo dva dana nakon otvaranja dijaloga o liberalizaciji viznog režima s Evropskom unijom, ima obje strane medalje.

Loša strana ove današnje vijesti je činjenica da takva pojava uopće postoji, da je pustila tolike korijene i da su u kriminalne poslove ove vrste upleteni čak i sami službenici državne agencije za izdavanje i zaštitu ličnih isprava.

Dobra strana ove vijesti je da su akteri takvih kriminalnih radnji uočeni, otkriveni i uhapšeni.

Prema prvim neslužbenim reakcijama zvaničnog Bruxellesa do kojih je u srijedu popodne došao Radio Deutshe Welle, ova druga strana medalje je mnogo važnija od činjenice da kriminalci ili oni koji to pokušavaju biti - postoje.

"Jer od takvih nije pošteđena ni sama Evropska unija koja je nedavno proslavljala pola stoljeća postojanja i usavršavanja vlastitoga Centralnog informacijskog sistema (CIS) na nivou Unije", izjavio je za RDW zvanični predstavnik kabineta Ollija Rehna.

Podsjetio je također da nije nimalo slučajno što je potpredsjednik Evropske komisije Jacques Barrot u ponedjeljak insistirao na paketu prioriteta upravo iz oblasti sigurnosti putnih isprava.

Za Evropsku komisiju kao predlagača "mape puta" za postepeno prilagođavanje BiH evropskim standardima i uvjetima bezviznog kretanja svih njezinih građana, sama spremnost i organiziranost institucija vlasti u zemlji je očigledno mnogo važnija od činjenice da su lične isprave falsificirane, upravo zbog toga što je i u ponedjeljak prilikom ceremonijalnog početka dijaloga o liberalizaciji viza posebno naglašena upravo "efikasnost domaćih institucionalnih kapaciteta".

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Nikola Špirić dao je u ponedjeljak potpredsjedniku Evropske komisije Barrotu i evropskom povjereniku za proširenje Olliju Rehnu vrlo čvrste garancije da će institucije BiH "za mjesec dana biti spremne odgovoriti na sve zahtjeve Evropske komisije samo da bi građani BiH nakon skoro 20-godišnje nezaslužene izolacije dobili zasluženu slobodu kretanja".

Na najnoviju akciju hapšenja bi se, dakle, moglo gledati i iz takvog ugla.

Ako bi se i u narednim danima i sedmicama pokazalo da su prije svega centralna vlada i sve njene službe, ali ništa manje i sve institucije i službe entiteta spremne slijediti Špirićeva obećanja iz Bruxellesa, moglo bi se s pravom očekivati da će se pravosudno-sigurnosna inspekcija Evropske komisije, koja već 3. juna dolazi u Sarajevo, vratiti u Bruxelelsu s pozitivnim mišljenjem o spremnosti BiH za nastavak dijaloga o postepenom ukidanju viznih ograničenja. S akcijama zavođenja reda u zemlji BiH sasvim sigurno ne gubi na kredibilnosti, već značajno dobija.

Hapšenje dvadesetak švercera ličnim ispravama je možda tek samo prvi ozbiljniji uspjeh premijera Špirića nakon što je prošlog ponedjeljka s pohvalama ispraćen iz Bruxellesa.

Zamjenik glavnog tužitelja i rukovoditelj Posebnog odjela za organizirani kriminal Tužiteljstva BiH Drew Angel je izjavio da su obavljena hapšenja i pretres više službenih i privatnih objekata.

Akcija je izvedena nakon prijave o rasprostranjenosti zloupotrebe bh. elektronskog sistema za izradu CIPS-ovih ličnih karata i pasoša, i to od službenika MUP-a Republike srpske, Civilnog registra Brčko distrikta i Matičnog ureda Brčko distrikta koji su angažirani na sistemu CIPS, kao i njihovih suradnika u nekoliko gradova BiH.

Tokom istrage su pronađeni dokazi da su se nezakonito dobijene lične karte, vjerovatno na stotine takvih, koristile u svrhu kriminalnih aktivnosti u BiH, naglasio je Angel.