{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bruxelles: BiH nije u novom programu EU "teškom" 3,6 milijardi eura

F
3.3.2008. u 18:47
0
0
Bruxelles: BiH nije u novom programu EU "teškom" 3,6 milijardi eura
0
Bruxelles: BiH nije u novom programu EU "teškom" 3,6 milijardi eura
Nakon Hrvatske, Makedonije i Turske, Crna Gora je od 3. marta postala četvrta zemlja koja će biti korisnik evropskog programa pomoći za razvoj konkurentnosti, preduzetništva i inovativnosti (Competitiveness and Inovation Programme – CIP).
CIP program podrške zemljama koje su u statusu kandidata (trenutno Hrvatska i Turska) ili u statusu „potencijalnog kandidata“ (Albanija, BiH, Srbija, Crna Gora i Kosovo) uspostavljen je za period 2007.-2013. godina, sa ukupnim budžetom od cijelih 3,6 milijardi eura.

Bosna i Hercegovina za sada nije uključena u ovu vrstu evopske podrške razvoju peduzetničke sposobnosti iako je pibližno u isto vrijeme kada i Crna Gora, prihvatila Evropsku povelju o malim preduzeća.

„Svesrdno pozdravljam odluku Crne Gore da se među prvima priključi programu CIP, jer je ova mala zemlja i na taj način potvrdila svoje evropske ambicije, ali i razumijevanje da se sa izazovima globalne konkunkericije i preduzetničke inovativnosti nije moguće uspješno suočit bez tijesne saradnje unutar Evropske unije“, izjavio je potpredsjednik Evropske komisije i evropski povjerenik za industiju i preduzetništvo Ginter Ferhojgen (Guner Verheugen).

Osim finansijske podrške za unapređenje svih vidova preduzetničkih sposobnosti, pristupanjem progamu CIP, crnogorskim preduzećima je omogućeno i korištenje iskustava nedavno uspostavljene Evropske mreže preduzeća (EEN) s isključivim ciljem unapređenja konkurencijske sposobnosti kompanija iz 27 zemalja članica Unije.

U Evropskoj komisiji je u ponedjeljak potvrđeno da će pregovori o pristupanju progamima CIP biti ponuđeni svim „zainteresiranim zemljama“ zapadnog Balkana koje su u statusu potencijalnog kandidata za članstvo u EU. Poseban interes za proširenje postojeće mreže CIP-korinsnika, Evropska komisija trenutno ima prema Srbiji i Albaniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: